RATE mai mari pentru românii cu credite în FRANCI ELVEŢIENI. Cursul BNR din 19 ianuarie

Francul eleveţian atinge un nou maxim istoric. Luni, 19 ianuarie, BNR a cotat moneda elveţiană cu 4.4716 lei, daţă de 4.4228 lei de vineri. Euro a fost cotat de BNR cu 4,5018 lei, iar dolarul american cu 3,8815 lei.

RomaniaTV.net
19 ian. 2015, 11:05
RATE mai mari pentru românii cu credite în FRANCI ELVEŢIENI. Cursul BNR din 19 ianuarie

BNR a anunţat vineri un nou curs record pentru francul elveţian.

Moneda elveţiană s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. 

Cursul francului anunţat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou record, de 3,8863 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

SONDAJ: Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni?

Zeci de mii de români trăiesc un adevărat coşmar din cauza scumpirii francului elveţian, iar printre ei se numără şi politicieni. Aceştia au luat credite chiar şi de peste un milion de franci şi au ajuns să plătească rate uriaşe. În schimb, ministrul Sănătăţii, Nicolae Băncioiu, are depozite în moneda elveţiană şi a câştigat 34.000 de lei în două zile.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Creşterea masivă a ratelor la creditele în franci va fi discutată şi în Parlament. Deputatul PSD Ana Birchall a cerut convocarea de urgenţă a comisiei de buget-finanţe ca să se găsească soluţii pentru zecile de mii de români afectaţi de scumpirea masivă a monedei elveţiene. Există mai multe iniţiative, propuse atât de la Guvern, cât şi de parlamentari, pentru a rezolva problema creditelor în valută.

Citeşte şi: Stolojan, despre creditele în franci elveţieni: Trebuie o soluţie, băncile să accepte că au o responsabilitate