Ratingul Rusiei retrogradat la „junk” de S&P, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor de creştere a economiei

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Rusiei la categoria "junk" (nerecomandată pentru investiții), pentru prima dată într-un deceniu, fiind acum mai dificil pentru Moscova să se împrumute de la investitori, transmit BBC și Bloomberg.

27 ian. 2015, 10:20
Ratingul Rusiei retrogradat la „junk” de S&P, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor de creştere a economiei

Agenția a revizuit în scădere cu o treaptă, la ‘BB plus’, cu perspectivă negativă, ratingul Rusiei, care este acum la același nivel cu cel al Bulgariei și Indoneziei.

„Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitată și perspectivele de creștere a economiei s-au înrăutățit”, se arată în comunicatul S&P.

După anunțul agenției de evaluare financiară, rubla a scăzut cu 7,5% față de dolar, cel mai redus nivel din ultimele șase săptămâni. Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 46% față de dolar.

Și agențiile de evaluare financiară Fitch și Moody’s au retrogradat luna aceasta Rusia la cel mai scăzut rating din categoria „investment grade”, recomandat pentru investiții.

Morgan Stanley: România, cel mai puţin expusă la impactul căderii economiei ruseşti

Randamentul obligațiunilor guvernamentale rusești cu scadența în 2023 a urcat luni cu 0,39 puncte procentuale, la 7,04%, conform datelor Bloomberg.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară, de la 10,5% la 17%, în condițiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro și cu dolarul, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice occidentale.

Analiștii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, dar avertizează că situația s-ar putea înrăutăți. Rata ridicată a dobânzii încetinește ritmul de creștere al economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.

Prețul țițeiului a scăzut cu peste 50% față de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă și al cererii modeste. Recent, Banca Mondială a avertizat că statele exportatoare de țiței, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul prețului la țiței. Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta și va crește cu doar 0,1% anul viitor.