Război cibernetic, Australia e ţinta unui atac de proporţii în care sunt vizate inclusiv şcoli şi spitale. China e principalul suspect

Australia este ţinta unui amplu atac cibernetic din partea unui "actor statal" care vizează sistemele informatice ale guvernului, administraţiilor şi companiilor, a afirmat vineri premierul Scott Morrison.

19 iun. 2020, 06:00
Război cibernetic, Australia e ţinta unui atac de proporţii în care sunt vizate inclusiv şcoli şi spitale. China e principalul suspect

Scott Morrison a organizat de urgenţă o conferinţă de presă la Canberra pentru a-şi avertiza concetăţenii cu privire la „riscuri specifice” la care sunt expuşi. „Organizaţii australiene sunt în prezent vizate de un actor statal sofisticat”, a afirmat el. „Această activitate vizează organizaţii australiene într-o întreagă serie de sectoare, la toate nivelurile guvernului, economiei, organizaţiilor politice, serviciilor de sănătate şi ale altor operatori de infrastructuri strategice„, a spus şeful executivului australian.

Potrivit presei australiene, lista suspecţilor este foarte redusă. Printre statele cu posibilităţi în acest domeniu, în afară de ţările occidentale, figurează China, Coreea de Nord, Iran, Israel şi Rusia.

Media îşi îndreaptă privirea spre China, care a instituit în luna mai taxe vamale punitive împotriva anumitor exporturi australiene. Televiziunea ABC a citat „surse înalt plasate” confirmând că China s-ar afla în spatele acestor atacuri.

Istoricul recent al conflictului dintre Australia şi China

Guvernul lui Scott Morrison a provocat mânia Beijingului cerând o anchetă internaţională independentă cu privire la originile pandemiei de coronavirus şi denunţând o diplomaţie chineză agresivă şi necinstită.

China a reacţionat recomandând cetăţenilor săi să nu aleagă Australia drept destinaţie pentru turism şi studii şi a ameninţat cu alte represalii, condamnând un australian la moarte pentru trafic de droguri. Încă de anul trecut, parlamentul şi partidele politice australiene şi-au manifestat îngrijorarea faţă de o tentativă de ingerinţă din partea unei puteri străine în mediul politic.

Citeşte şi Atac cibernetic opreşte producţia de automobile Honda în toată lumea

China a fost arătată atunci cu degetul chiar dacă în niciun moment numele său nu a fost menţionat de premierul australian. Beijingul a respins imediat aceste acuzaţii, calificându-le drept o ţesătură de „minciuni”, „iresponsabile” şi „defăimătoare”.

Cu câteva luni înainte, fostul şef al contraspionajului australian, Duncan Lewis, demisionar, a acuzat Beijingul că vrea „să preia controlul” asupra cercurilor politice prin „spionaj şi ingerinţă”.

Scott Morrison a declarat vineri că a informat opoziţia referitor la aceste atacuri informatice „răuvoitoare” şi a cerut instituţiilor şi companiilor „să se protejeze”. El nu a oferit niciun detaliu tehnic, dar a indicat că nu au fost sustrase datele persoanele ale australienilor şi că multe atacuri au eşuat. „Încurajăm organizaţiile, în special cele din sănătate, infrastructuri strategice şi servicii esenţiale să recurgă la experţi şi să implementeze sisteme tehnice de apărare„, a afirmat el.

Australia face parte din puternica alianţă a serviciilor de informaţii numită „Five Eyes” cu SUA, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă, ceea ce face din ea o posibilă ţintă pentru adversarii săi.