RĂZBOI CIVIL în UCRAINA: Rebelii ACCEPTĂ un ARMISTIŢIU temporar

Un lider separatist ucrainean a afirmat luni că rebelii proruşi vor respecta armistiţiul temporar şi vor deschide negocierile cu preşedintele Petro Poroşenko pentru a pune capăt unei perioade de peste două luni de lupte în estul ţării între insurgenţi şi armată, transmite AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
23 iun. 2014, 19:13
RĂZBOI CIVIL în UCRAINA: Rebelii ACCEPTĂ un ARMISTIŢIU temporar

Ca răspuns la armistiţiul decretat de Kiev, ne angajăm şi noi la un armistiţiu de partea noastră‘, a declarat Aleksandr Borodai, principalul lider al autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’, citat de agenţia de presă Itar-Tass. ‘Armistiţiul va dura până pe 27 iunie’, a adăugat el.

Preşedintele prooccidental al Ucrainei a decretat vineri o încetare unilaterală a focului timp de o săptămână pentru a permite rebelilor să depună armele şi să deschidă dialogul cu insurgenţii care nu au comis ‘nici crime, nici tortură’.

Din luna aprilie, luptele care au loc în regiune s-au soldat cu cel puţin 375 de morţi şi ameninţă integritatea teritorială a fostei republici sovietice.

Acest armistiţiu, văzut ca un prim pas spre un plan de pace crucial şi care a primit sprijinul de principiu al Moscovei, a fost respins până în prezent de rebeli, considerând că este vorba despre o ‘stratagemă’.

Sub presiunea liderilor occidentali, şeful statului rus, Vladimir Putin, a lansat un apel la respectarea armistiţiului decretat de Kiev.

‘Ne exprimăm speranţa că, în această perioadă în care cele două părţi vor respecta armistiţiul, vom putea începe consultările pentru organizarea negocierilor în vederea unei soluţionări paşnice a conflictului’, a mai declarat acesta pentru un canal rus de televiziune.