RĂZBOI ÎN CAUCAZ. Armenia acuză Azerbaidjanul că a bombardat un spital unde sunt trataţi civili

RĂZBOI ÎN CAUCAZ. Ministerul Apărării azer a anunţat miercuri că a lovit două situri de lansare de rachete în Armenia, folosite, potrivit lui, pentru a viza zone civile în conflictul din Nagorno-Karabah. În acelaşi timp, Armenia acuză Forțele Armate ale Azerbaidjan-ului că au bombardat unul dintre spitalele din Arţah, în care și civilii beneficiază de tratament medical. "Aceasta faptă reprezintă o încălcare a armistițiului în scop umanitar și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar", se arată în declaraţie.
Romania TV
14 oct. 2020, 15:43
RĂZBOI ÎN CAUCAZ. Armenia acuză Azerbaidjanul că a bombardat un spital unde sunt trataţi civili

RĂZBOI ÎN CAUCAZ. Arţah este o republică autoproclamată, de facto independentă, aflată în Caucazul sudic, între Marea Neagră și Marea Caspică, dar care de jure aparţine de Azerbaidjan. Drept urmare a ocupării teritoriilor din vestul Republicii Azerbaidjan de către detașamentele de armeni, sprijinite de armata Armeniei, începând cu 1993, guvernul autoproclamat controlează o mare parte din teritoriul fostei Regiuni Autonome Nagorno-Karabah, precum și districtele azere dintre aceasta și granița cu Armenia și Iran. În ultimele săptămâni, după 27 septembrie, a fost teatrul principal al războiului armeano-azer, majoritatea bătăliilor dându-se în zona capitalei Stepanakert.

Ministerul Apărării armean a confirmat că zone de pe teritoriul său au fost lovite, dar a negat că a întreprins lovituri asupra Azerbaidjanului şi a afirmat că „îşi rezervă de acum dreptul de a viza orice infrastructură sau echipament militar de pe teritoriul Azerbaidjanului”.

Citeşte şi Azerbaidjanul bombardează instalaţii de lansare de rachete în Armenia. Erevanul anunţă represaliii

Este pentru prima dată de la reluarea ostilităţilor în această regiune separatistă când Baku recunoaşte că a lovit teritoriul Armeniei. Baku afirmă că forţele sale armate au remarcat în noaptea de marţi spre miercuri pe teritoriul armean desfăşurarea de sisteme de lansare de rachete gata a fi utilizate, într-o zonă din apropierea regiunii Nagorno-Karabah, şi le-a distrus.

Istoria conflictului din Nagorno Karabah

Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, s-a separat de Azerbaidjan, de unde a rezultat la începutul anilor ’90 un război soldat cu circa 30.000 de morţi. Ostilităţile aflate acum în desfăşurare sunt cele mai grave după anul 1994.

După aproape 30 de ani de impas diplomatic, preşedintele azer Ilham Aliev a promis că va prelua controlul asupra regiunii.

Trupe azere şi luptători separatişti, aceştia din urmă susţinuţi de Erevan, luptă de la sfârşitul lunii septembrie în Nagorno-Karabah. Beligeranţii se acuză reciproc că atacă deliberat zone civile populate, de crime de război şi de folosirea de bombe cu fragmentaţie, muniţie interzisă. Reluarea ostilităţilor a provocat în mod oficial peste 600 de morţi, dar bilanţul real reală ar putea fi mult mai mare.

Un armistiţiu negociat sub egida Rusiei ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbăta trecută pentru a permite cel puţin un schimb de prizonieri şi cadavre, dar nu a fost respectat.

Pe lângă o potenţială criză umanitară, există şi teama unei posibile internaţionalizări a conflictului, întrucât Turcia încurajează ofensiva azeră, în timp ce Rusia are un tratat militar cu Armenia.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu lași Salvarea să treacă în trafic. Mulți șoferi fac această greșeală, ce spune Codul Rutier
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Reguli noi pentru viața la bloc: Proprietarii vor fi obligați să se conformeze noilor cerințe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună