Război în Orientul Mijlociu! Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu încă două zile

Vești bune pentru civilii din Fâșia Gaza! Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit pentru încă două zile, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

28 nov. 2023, 09:47
Război în Orientul Mijlociu! Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu încă două zile
Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu încă două zile

Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu încă două zile. Qatarul i Egiptul au fost statele care au negociat intens pentru prelungirea acestui acord umanitar, iar în următoarele zile vor fi respectate  aceleași condiții ca și în armistițiul anterior.

Citește și Cei 12 cetăţeni români recent evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România

Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu încă două zile

În cursul zilei de luni, chiar în ultima zi a armistițiului inițial, Hamas a eliberat opt cetățeni israelieni şi șase cetățeni tailandezi în schimbul a 33 de prizonieri palestinieni.

Până în aceste momente, Hamas a eliberat 58 de ostatici, iar Israelul a eliberat 117 prizonieri palestinieni. Totodată, reprezentanții Casei Albe au anunțat că în cele două zile ale prelungirii armistițiului urmează să fie eliberați alţi 20 de israelieni, femei și copii. În schimb, Israelul va elibera alți 30 de prizonieri palestinieni.

Potrivit reprezentanților Națiunilor Unite, în timpul armistiţiului inițial luptele s-au oprit, iar Hamas a reușit să obțină ajutoare umanitare pentru Gaza – mâncare, apă și materiale sanitare.

În ultimele ore, prizonierii eliberați din mâinile Hamas au făcut dezvăluiri cutremurătoare despre condițiile odioase în care au fost ținuți. În cele peste 50 de zile de la izbucnirea războiului și de când au fost luați ostatici aceștia au dormit pe scaune de plastic, au mâncat doar pâine și orez. Și li s-a permis să meargă la baie după ore întregi de aşteptare, conform publicaţiei Times of Israel.

Între timp, Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, a mers, alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, într-un kibutz devastat de teroriștii Hamas, unde a văzut cu proprii săi ochi ororile lăsate în urmă de teroriștii care au luat cu asalt comunitatea, au măcelărit și au ars familii întregi.

Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, printre cei eliberaţi de Hamas

Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se află printre cei eliberaţi din Fâşia Gaza, anunţă duminică MAE.

”În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind activitatea Celulei de criză interinstituţională, MAE informează că duminică, 26 noiembrie 2023, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, au fost eliberate”, anunţă instituţia.

Astfel, în prezent, patru persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ministerul Afacerilor Externe salută eforturile diplomatice ale SUA, Statului Qatar şi Republicii Arabe Egipt pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa menţin contactul cu autorităţile israeliene.

Citește și Hamas a decis eliberarea mai multor ostatici. Netanyahu așteaptă alături de armată îndeplinirea condițiilor armistițiului VIDEO