Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Navă grecească lovită de o rachetă trasă de rebelii houthi. SUA anunță noi atacuri în Yemen

SUA efectuează noi atacuri în Yemen vizând patru rachete balistice aparţinând houthi, o ”ameninţare iminentă” la adresa navelor comerciale şi militare.

17 ian. 2024, 09:12
Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Navă grecească lovită de o rachetă trasă de rebelii houthi. SUA anunță noi atacuri în Yemen

Armata americană a efectuat marţi noi atacuri în Yemen – vizând patru rachete ale rebelilor houthi – care reprezentau o ”ameninţare iminentă” la adresa navelor comerciale şi militare, anunţă un oficial american, relatează AFP.

”Statele Unite au efectuat atacuri de autoapărare împotriva a patru rachete baliestice ale houthi, care constituie o ameninţare iminentă la adresa navelor comerciale şi bastimentelor Marinei americane (US Navy)”, declară sub protecţia  anonimatului acest oficial american.

Navă grecească lovită de o rachetă trasă de rebelii houthi în Marea Roşie / 24 de persoane erau la bord, nu există informaţii că ar exista victime

O navă grecească de transport, care naviga din Vietnam spre Israel, în Marea Roşie, a fost lovită, marţi, de mişcarea houthi din Yemen. Primele informaţii arată că ar fi suferit doar avarii minore şi că nu există răniţi, transmite BBC.

Incidentul are loc în timp ce armata americană a anunţat că a confiscat arme furnizate de Iran şi destinate Houthis în timpul unei operaţiuni desfăşurate săptămâna trecută. Între timp, SUA au lovit mai multe ţinte în zonele controlate de Houthi în Yemen.

Stare de urgență în Rusia, într-un oraș aflat la granița cu Ucraina
Patru rachete balistice anti-navă care erau gata să fie lansate au fost distruse, a declarat un oficial pentru CBS, partenerul american al BBC.

SUA şi Marea Britanie au lansat un val de lovituri aeriene împotriva a zeci de ţinte houthi, la 11 ianuarie, în urma unor atacuri ale grupului asupra unor nave din Marea Roşie.

Houthii au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că răspund la operaţiunea militară a Israelului din Gaza.

Marţi, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Sarea, a declarat că nava Zografia a fost ţinta unor rachete navale, ceea ce a dus la o „lovitură directă”.

Nava, deţinută de greci şi înregistrată în Malta, era goală şi avea la bord 24 de membri ai echipajului. Nu există rapoarte privind răniţi.

Houthis spun că atacă navele care sunt deţinute sau operate de Israel sau care se îndreaptă spre porturi israeliene. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au nicio legătură cu Israelul.

Duminică, SUA au declarat că au doborât o rachetă trasă spre una dintre navele lor de război dintr-o zonă houthi din Yemen. O zi mai târziu, grupul a declarat că a efectuat un atac cu rachete balistice asupra unei nave de marfă aparţinând SUA în Golful Aden.

Marea Roşie leagă Oceanul Indian de Marea Mediterană prin Canalul Suez, dar mai multe linii maritime au anunţat că acum se vor abate pe la Capul Bunei Speranţe pentru a ajunge în Europa.

Marţi, gigantul petrolier britanic Shell a devenit ultimul care şi-a suspendat pe termen nelimitat toate transporturile prin Marea Roşie, potrivit Wall Street Journal.

SUA au declarat marţi că au confiscat arme iraniene avansate care erau transportate către Houthis. Operaţiunea a avut loc în urmă cu cinci zile. Materialul găsit la bordul unui velier includea componente pentru rachete balistice şi de croazieră, printre care focoase şi sisteme de ghidare. De asemenea, au fost confiscate piese pentru echipamente de apărare aeriană.

Atac terorist la Tel Aviv. O femeie a murit şi cel puţin 17 au fost rănite UPDATE
Armata americană a declarat că analiza iniţială a indicat că Houthis au folosit aceleaşi tipuri de arme în atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.

„Aceasta este prima captură de arme convenţionale avansate (ACW) letale, furnizate de Iran către Houthis de la începutul atacurilor Houthi împotriva navelor comerciale în noiembrie”, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

De asemenea, Comandamentul Central a precizat că se continuă căutarea a doi membri Navy Seals care au căzut peste bord în timpul operaţiunii.

Iranul a negat că se află în spatele capabilităţii Houthi în materie de rachete.

SUA afirmă că încearcă să reducă tensiunea în Orientul Mijlociu, în ciuda atacurilor militare americane repetate asupra ţintelor houthi din Yemen.

„Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe. Printr-o combinaţie de descurajare constantă şi diplomaţie fermă, căutăm să oprim răspândirea conflictului şi să creăm condiţiile pentru dezescaladare”, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

El a adăugat însă că mult va depinde de Iran şi de sprijinul acestuia pentru militanţi.

 

Război în Orientul Mijlociu: Marfa este în pericol în Marea Roşie / Shell suspendă transporturile

Gigantul petrolier britanic Shell a suspendat pe termen nelimitat toate transporturile prin Marea Roşie, după ce atacurile americane şi britanice asupra rebelilor Houthi din Yemen au declanşat temeri de escaladare.

Wall Street Journal – WSJ a publicat informaţia, citând surse informate în legătură cu decizia. Companiile BP şi Qatar Energy au anunţat mişcări similare săptămâna trecută.

Atacurile din Marea Roşie ale Houthi sunt legate direct de situaţia existentă între Israel şi Hamas. Preşedintele israelian, Isaac Herzog, va zbura mâine la Davos pentru Forumul Economic Mondial împreună cu prima doamnă Michal Herzog şi o delegaţie de rude ale ostaticilor aflaţi încă în mâinile Hamas, în Gaza.

Acest lucru a fost indicat într-o notă a preşedinţiei israeliene, în care se precizează că Herzog va ţine un discurs la Forum şi va avea o serie de întâlniri cu alţi lideri.

Vizita, se arată în declaraţie, urmăreşte „promovarea unei presiuni politice intense” pentru eliberarea ostaticilor şi să arate liderilor lumii atrocităţile comise de Hamas la 7 octombrie.