Atac terorist la Tel Aviv. O femeie a murit şi cel puţin 17 au fost rănite UPDATE

Cel puțin 18 persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă, în urma unui atac terorist produs luni la periferia orașului israelian Tel Aviv, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate.

15 ian. 2024, 15:22
Atac terorist la Tel Aviv. O femeie a murit şi cel puţin 17 au fost rănite UPDATE

UPDATEAtac TERORIST la Tel Aviv: O femeie a murit şi cel puţin 17 persoane au fost rănite într-un „presupus atac cu o maşină” care a intrat în pietoni la Raanana, o localitate din apropiere de Tel Aviv, relatează The Times of Israel.
Suspectul, un palestinian din Hebron, din Cisiordania ocupată, a fost arestat, a precizat poliţia, care ulterior a anunţat arestarea încă unui palestinian din Hebron, rudă cu primul suspect.

Primarul din Raanana, Chaim Broyde, le-a spus oamenilor să rămână în case în timp ce autorităţile se ocupă de presupusul atac şi evaluează situaţia.

„Le cer locuitorilor şi elevilor să nu iasă pe străzi şi să aştepte până când vom avea o imagine clară”, a declarat Broyde la televiziunea de ştiri Canal 12.

Presupusul atac a avut loc în momentul în care multe şcoli îşi trimiteau elevii acasă
Potrivit presei, suspectul a înjunghiat un şofer înainte de a-i fura maşina şi de a intra cu ea în pietoni.

La un moment dat, ar fi abandonat maşina şi ar fi furat un al doilea vehicul intrând într-un alt grup de persoane.

Potrivit poliţiei, bărbatul ar fi furat în total trei maşini în timpul presupusului atac cu maşină-capcană. Poliţia a declarat că agenţii continuă să cerceteze zona în căutarea unor potenţiale ameninţări suplimentare.

Un trecător care a fost martor la începutul presupusului atac cu maşină-capcană din Raanana a declarat pentru postul de radio al armatei că „totul s-a întâmplat într-o secundă”.

„Am auzit zgomotul unui accident, ca o maşină care se lovea de o altă maşină”, o povestit Eden Arzi. „L-am văzut pe şofer cum s-a dus să înjunghie o femeie, dar ea a fugit, iar (şoferul) s-a dus şi a înjunghiat un bărbat de 60 de ani, în timp ce se auzeau o mulţime de ţipete pe fundal, până când a căzut la pământ”.

Un alt martor a povestit pentru Haaretz: „Am văzut cum cineva a înjunghiat trei persoane lângă mall, a furat o maşină şi a călcat oameni cu ea”. Poliţia a declarat ulterior că un al doilea suspect palestinian, tot din Hebron şi rudă cu presupusul atacator din Raanana, a fost arestat. Al doilea bărbat este, de asemenea, suspectat de implicare în aparentul atac terorist, în timpul căruia atacatorul a intrat cu o maşină în oameni din oraş, omorând o persoană şi rănind alte cel puţin 17.

Poliţia şi agenţia de securitate Shin Bet investighează în comun.

Atac TERORIST la Tel Aviv. Cel puțin 18 persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă. Au fost proteste de amploare, sâmbătă seară, la Tel Aviv, unde peste 100.000 de oameni au ieșit pe stradă.
Duminică, 14 ianuarie, s-au împlinit 100 de zile de când aproximativ 250 de persoane au ajuns în mâinile teroriștilor.

Risc de escaladare a războiului. Israelul l-a ucis în Liban pe nr. 2 din Hamas. Reacţie dură a mişcării teroriste

Armata israeliană a anunţat duminică bilanţul ofensivei împotriva Hamas din Fâşia Gaza: peste 9000 de terorişti eliminaţi din 7 octombrie anul trecut până în 9 ianuarie, transmite luni TPS.

În cadrul reacţiei la atacul terorist din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul Israelului, forţele armate israeliene au ucis de asemenea peste 60 de comandanţi din Hamas – cinci de brigadă, 19 de batalion şi 50 de companie. Înainte de asaltul prin surprindere în cursul căruia au fost ucişi circa 1200 de israelieni şi străini, Hamas avea circa 30.000 de luptători, arată datele armatei.

Teroriştii mai deţin în prezent în Gaza 136 de ostatici, conform aceleiaşi surse. În ultimele trei luni, Israelul a atacat circa 30.000 de ţinte din Fâşia Gaza, iar forţele terestre israeliene au arestat 2300 de suspecţi de terorism, în vederea interogării.

Grupurile teroriste palestiniene au lansat asupra Israelului circa 9000 de rachete, iar alte câteva sute au căzut în interiorul Fâşiei Gaza.

La frontierele de nord ale Israelului, armata şi aviaţia militară au atacat de la începutul războiului aproximativ 750 de ţinte din Siria şi Liban. Din Liban au ajuns pe teritoriul israelian circa 2000 de rachete, iar din Siria au fost lansate aproape 30 de proiectile.

Din 7 octombrie, şi-au pierdut viaţa 522 de militari israelieni, din care 188 după ce în 27 octombrie au început operaţiunea terestră din Gaza. Peste 2500 de soldaţi israelieni au fost răniţi, din care 388 grav, iar 672 moderat.

Trei agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au cerut luni Israelului să permită accesul în portul său Ashdod pentru a livra ajutor umanitar în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Accesul în acest port „este absolut necesar pentru agenţiile umanitare”, au subliniat într-o declaraţie comună oficialii Programului Alimentar Mondial (PAM), UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Accesul în portul Ashdod, situat la aproximativ 40 km nord de Fâşia Gaza, „ar permite furnizarea unor cantităţi mult mai mari de ajutoare şi apoi transportul acestora direct cu camionul în zonele din nordul Gaza, grav afectat, la care puţine convoaie au reuşit să ajungă” , au declarat cele trei agenţii ONU.

„Deschiderea (accesului) în portul Ashdod ar reduce timpul necesar transportului de alimente către locuitorii din nordul Gazei”, a declarat pentru AFP Corinne Fleischer, directoarea regională a PAM pentru Orientul Mijlociu, la începutul lunii.

VIDEO. Cerul s-a luminat de rachete în loc de artificii în Israel. Revelion în buncăre la Tel Aviv
„Aproape toţi palestinienii din Gaza sar peste mese în fiecare zi şi mulţi adulţi se sacrifică astfel încât copiii să poată mânca”, au deplâns cele trei agenţii, care subliniază că doar două puncte de trecere a frontierei permit în prezent livrarea de ajutoare.

Războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas a declanşat o catastrofă umanitară pentru cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori din Gaza, care au acces cu greu la hrană, apă, combustibil şi îngrijiri medicale.

În decembrie, Israelul a aprobat livrarea temporară de ajutor către Gaza prin punctul de trecere a graniţei Kerem Shalom din sud, deschizând o nouă rută de aprovizionare după săptămâni de presiune, în plus faţă de punctul de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul.