Război în PSD. Ponta cere excluderea lui Geoană. Năstase: Geoană rămâne la Senat

În timp ce Victor Ponta spune că Mircea Geoană nu mai are loc în formaţiunea social-democrată, Adrian Năstase şi Ion Iliescu susţin că partidul nu trebuie să-l excludă pentru a nu risca pierderea funcţiei de preşedinte al Senatului. Victor Ponta merge înainte cu intenţia de excludere a lui Geoană şi după declaraţiile celor doi grei ai partidului.

RomaniaTV.net
08 nov. 2011, 12:05
Război în PSD. Ponta cere excluderea lui Geoană. Năstase: Geoană rămâne la Senat

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a depus marţi o sesizare la Comisia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului în cazul Mircea Geoană, acuzat că nu a a fost de acord cu decizia BPN de înlocuire a sa de la preşedinţia Senatului. Victor Ponta a cerut excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

Revocarea lui Mircea Geoană trebuie abandonată, consideră social-democratul Adrian Năstase, care spune că o schimbare în conducerea Senatului ar oferi de fapt un avantaj PDL-ului, iar PSD nu poate păstra şefia camerei superioare a Parlamentului.

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi, că, în condiţiile în care nu s-a acceptat ca grupul PSD din Senat să îl înlocuiască pe preşedintele acestui for legislativ, social-democraţii nu vor continua demersurile pentru revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană.

Adrian Năstase l-a criticat pe Mircea Geoană pentru că a militat pentru o alianţă PSD-PDL doar pentru a-şi asigura şefia Senatului, însă subliniază că revocarea sa nu mai poate fi o soluţie în acest moment.

În ciuda susţinerii pe care i-au arătat-o lui Geoană cei doi lideri importanţi din PSD, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, preşedintele PSD merge înainte cu intenţia de excludere a lui Geoană.Într-un comunicat de presă, Ponta susţine: „Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a partidului va analiza încălcările statutare comise de domnul Mircea Geoana şi va propune sanctiunile care se impun”.

Tot în comunicat se mai precizează faptul că „PSD va persista în încercarea de înlocuire a domnului Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu domnul Titus Corlatean, in conformitate cu Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, precum si cu votul din Biroul Permenent National. De asemenea, precizam ca PSD nu va da curs, asa cum se sugereaza in prezent, nici unei incercari de revocare din functie a domnului Mircea Geoana, proces care ar duce la pierderea functiei de catre PSD”.

BPN al PSD a decis, luni, înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăeaţn. Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este „pripită şi nejustificată”, că aceasta face rău partidului şi este determinată de „interese meschine”. Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă „o greşeală strategică”, pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, „va fi oferită pe tavă” această funcţie puterii.

Luni după-amiază, PSD a solicitat oficial, în plenul Senatului, condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu senatorul PSD Titus Corlăţean.

Cerere de schimbare a lui Mircea Geoană naşte scântei şi între Putere şi Opoziţie pentru şefia camerei superioare a legislatiului. În timp ce Mircea Geoana refuză să plece din funcţia de şef al Senatului, democrat-liberalii vor să-şi pună omul lor: pe Vasile Blaga.