RĂZBOI ÎN PSD. Trei lideri importanţi îi cer public demisia lui Liviu Dragnea. Şeful PSD convoacă CEx. Document incendiar

Publicat: Miercuri, 19 Septembrie 2018 11:43 // Actualizat: Miercuri, 19 Septembrie 2018 18:35 // Sursa: romaniatv.net

Documentul în care i se cere lui Liviu Dragnea să plece din fruntea PSD există şi a fost deja semnat de trei lideri importanţi ai partidului, Paul Stanescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu, care ar fi reprezentanţii unui "comitet de iniţiativă".

UPDATE: Liderul PSD a convocat o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru vineri, 21 septembrie, la ora 12.30. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a ajuns miercuri, înainte de ora 12, în biroul lui Liviu Dragnea.

Lideri ai PSD au semnat o scrisoare deschisă prin care cer "demisia imediată" a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor şi asigurarea interimatului la conducerea partidului de către premierul Viorica Dăncilă, care este preşedinte executiv.

Documentul este semnat de vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, de Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

"Declarația privind Starea Partidului Social Democrat" este semnată de trei lideri importanţi din PSD. "Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an și 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toți indicatorii atestă o creștere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătățire a absorbției fondurilor europene. Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale și subvențiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariați din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al șomajului etc.

Gabriela Firea, avertisment pentru Dragnea: "Suntem suficienţi de mulţi"

Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferințele electoratului, cercetările sociologice indicând o opțiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, președintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferințele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

Situația actuală a PSD trebuie văzută și pe fondul unei slabe opoziții politice, în contextul unor mișcări sociale de contestare, tot mai consistente și mai radicale, al creșterii gradului de polarizare a societății românești (pro și contra PSD).

Este datoria noastră de oameni politici responsabili să analizăm această situație și să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendințe, dar și să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forță politică a țării, capabilă să câștige alegerile din anul 2019 – europarlamentare și prezidențiale – și cele din 2020 – locale și parlamentare.

Adrian Ţuţuianu: Viorica Dăncilă este propusă interimar la conducerea PSD

Cauzele pentru care ne aflăm în această situație sunt, în opinia noastră, următoarele:

1. Partidul Social Democrat și guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit și vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnați cei trei candidați la funcția de Prim-Ministru și membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid și a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puțin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniștri, sunt element percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătățire a funcționării partidului, cu implicații asupra imaginii și percepției publice în rândul electoratului propriu, dar și al societății în ansamblu.

2. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.
3. Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupția, schimbările din Justiție, „Statul Paralel", de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic și social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacționat defensiv și ineficient la atacurile venite din toate părțile, în loc să fie pro activ și să impună temele de discuție.
4. Toate luările legitime de poziție pe tema „Statului Paralel", a abuzurilor comise în justiție, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI și diverse instituții, au fost contracarate cu ideea că PSD acționează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliți ai acestora.

Codrin Ştefănescu: "Avem de-a face cu un complot"

De asemenea, inițiativele PSD în zona reformării Justiției, justificate din perspectiva democratizării societății românești, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale, au fost atacate de opoziția parlamentară și o parte a societății civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea.
Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.

5. Manifestările împotriva guvernului și a PSD, în special cele din iarna anului 2017 și cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societății românești și la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societății. Acțiunile de protest anunțate pentru lunile septembrie și octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanță de urgență a unor măsuri de amnistie și grațiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă și cu pierderea guvernării de către PSD.

6. Promovarea în Guvern, Ministere, Agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.

7. Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepției că sunt atacate instituțiile statului de drept și Justiția. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivațiile reale și legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiție și încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor de către „Statul paralel".

8. Situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziției și a unei părți a societății civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers inițiat de PSD de în direcția reformării Justiției.

9. Conducerea discreționară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Național, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desființarea de facto a Consiliului Național și a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice și parlamentare.

În fața situației de criză, pentru a evita izolarea internațională a țării și pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acțiuni:

1. Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.

2. Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieții interne de partid și asigurarea funcționării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliul Național, Departamente etc.).

3. Menținerea coaliției PSD-ALDE, singura garanție a continuării programului de guvernare. Negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți.

4. Îmbunătățirea actului de guvernare și consolidarea echipei guvernamentale. Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiții publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menținerii ritmului de creștere economică.
5. Susținerea marilor proiecte de infrastructură critică (termoficare, alimentare cu apă etc) și a colaborării dintre Guvern și administrația publică locală pentru implementarea acestora.

6. Impulsionarea inițierii și derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de către administrația centrală și locală.

7. Susținerea necondiționată a adoptării și aplicării noii legi a Pensiilor, așa cum a fost elaborată de actualul Guvern.
8. Elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale prin măsuri țintite, menite să-i ajute pe cei aflați cu adevărat în nevoie, astfel încât lupta împotriva pauperizării să înregistreze rezultate vizibile.

9. Pregătirea corespunzătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătățire a imaginii României și a guvernării, în plan internațional.

10. Creșterea coeziunii grupurilor parlamentare și adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiția, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea națională, Codul administrativ, dar și inițiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Național al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislația privind regimul juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese.
Grupurile parlamentare vor susține necondiționat guvernul PSD-ALDE și vor respinge orice moțiune de cenzură promovată de opoziția parlamentară.

Reacţia lui Victor Ponta la scrisoarea disidenţilor din PSD: "Le urez succes"


11. Adoptarea unei legi a Lobby-ului în concordanță cu principiile de transparență și bune practici din statele cu tradiție în acest domeniu.

12. Ajustarea cadrului legislativ și normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condițiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori,

13. Adoptarea unei inițiative legislative privind amnistia și grațierea, după o largă consultare și dezbatere cu: Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, asociațiile magistraților, UNBR și societatea civilă. Reforma justiției și a politicii penale pot reuși, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

14. Condamnarea cu fermitate și luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiție, care trebui să se înfăptuiască imparțial, cu respectarea strictă a Constituției și a legilor în vigoare.

15. Susținerea referendumului național privind revizuirea Constituției din data de 7 octombrie 2018.

16. Susținerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară. Pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie. Pregătirea bugetului de stat și a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 și adoptarea acestora până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

17. Sprijinirea autorităților administrației publice locale prin alocarea resurselor financiare necesare funcționării și dezvoltării localităților. Adoptarea codului finanțelor publice.

18. Întocmirea unei strategii electorale coerente, care să asigure pregătirea partidului pentru alegerile din anul 2019, europarlamentare și prezidențiale și maximizarea șanselor de câștigare a acestora.

19. Îmbunătățirea relațiilor cu partenerii internaționali și recâștigarea încrederii în România și în Partidul Social Democrat. Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiștilor Europeni și Internaționalei Socialiste.

Stimați colegi,
Demersul nostru este unul onest, care nu urmărește interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toți membrii Comitetului Executiv Național, parlamentari, președinți de Consilii Județene, primari, consilieri județeni și locali, membrii și simpatizanți ai partidului, să sprijine demersul nostru. Este important să rămânem uniți și solidari, să continuăm guvernarea, dar să avem și viitor. PSD trebuie să rămână cea mai importantă forță politică a țării, un partid de stânga modern și progresist, cu vocație europeană.

În numele comitetului de inițiativă al prezentei Declarații comune, scrisoarea este semnată de Paul Stănescu, vicepreședinte PSD, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de Gabriela Firea, vicepreședinte PSD, primar general al Capitalei şi de Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD, vicepreședinte al Senatului.

Peste 20 de lideri de filiale ar fi semnat scrisoarea prin care i se cere demisia lui Liviu Dragnea. Catalogată ca "fake news" de tabăra Dragnea, informaţia despre existenţa scrisorii a fost confirmată şi de alţi lideri PSD, printre care Mihai Tudose şi Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1. Documentul ar urma să fie făcut public în scurt timp, potrivit surselor din partid.

De cealaltă parte, Dragnea are susţinerea unor lideri din Moldova şi Ardeal. Bazându-se pe suportul acestora, Liviu Dragnea doreşte convocarea rapidă a unui CExN, unde să îi fie reconfirmată susţinere, iar disidenţii să fie puşi la respect. Şedinţa ar putea avea loc în următoarele zile, potrivit unor surse de la vârful PSD.

De altfel, duminică, 13 lideri PSD au lansat un apel către Liviu Dragnea. Filialele din Ardeal îi solicită președintelui formațiunii convocarea unei ședințe a CExN pentru „a clarifica eventualele nemulțumiri” din partid.

Numele foştilor premieri, Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu, nu apar pe scrisoarea anti-Dragnea întrucât cei doi foşti premieri nu fac parte din CEx. Însă sprijinul acordat de Tudose şi Grindeanu taberei care cere plecarea lui Liviu Dragnea este unul important, având în vedere conexiunile pe care le au în interiorul partidului atât la centru, cât şi în teritoriu.
 
Mihai Tudose are relaţii strânse cu filiala judeţeană PSD Brăila. Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, Ion Rotaru, se numără deja printre semnatarii scrisorii, dar în curând vor urma alegeri pentru şefia filialei, iar Mihai Tudose şi-a anunţat deja intenţia de a candida. "Am discutat cu domnul preşedinte Ion Rotaru, domnia sa spunându-mi că nu mai doreşte să candideze şi că opinia lui ar fi ca eu să vin înapoi la organizaţie", declara, recent, fostul premier. 
loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Adrian Ţuţuianu Gabriela Firea Liviu Dragnea Paul Stanescu preşedinte PSD PSD
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 sep 08:50
Răspunde | Votează email 0 email
un oarecare
"2. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc." Cea mai buna dovada ca javrele astea au tradat partidul, majoritatea parlamentara si guvernu, si pe romanii care i-au votat! Nu pot decat sictir, javrelor, nu va vom vota in veci!
19 sep 21:59
Răspunde | Votează email -1 email
vlad tepes
Ceea ce n-a reusit Statul Subteran cu ajutorul Dulapului sasesc, Opozitia progresist-sorosista, Justitia aservita, leprele anarhiste #rezist, incercarea de lovitura de stat cu ajutorul serviciilor sub masca Diasporei din 10 august, este pe cale sa reuseasca acum, chiar din interiorul PSD-ului, prin intermediul unui grup de pucisti si tradatori, unii purtand epoleti, altii vanzandu-se pe bani, pozitii si functii, Statului Paralel(sau fiind santajati de catre acesta), care vor sa-l dea jos pe presedintele legitim ales al partidului. Daca puciul le va reusi, atunci vom avea un PSD-zombi, care va fi la butoniera Dulapului si care va guverna in favoarea acestuia pt a se compromite total, astfel incat la urmatoarele alegeri sa vina iarasi “Guvernul meu”, de fapt al Bruxelului.
Daca puciul nu le va reusi, atunci Sistemul securist mai are un glont pe teava, si anume condamnarea definitiva a lui Dragnea, printr-un dosar penal masluit si cu ajutorul unor judecatori din UM ale Sistemului. In concluzie, cand un partid, o guvernare si un presedinte de partid, alesi legitim prin vot sunt dati jos prin orice alt mijloc decat tot prin vot, atunci acel stat devine ilegitim si in acest caz, orice lovitura de stat va deveni atunci, legitima!
19 sep 16:37
Răspunde | Votează email -4 email
RaduD
"ar fi semnat" - ha, ha ha! Pai unde e semnatura D-nei Andronescu? Iar semnatarii sunt la fel de morali ca si Ponta: daca le-au stiut pe toate mai demult, de ce acuma iesiti la interval cu "dezvaluiri"?
19 sep 16:09
Răspunde | Votează email 3 email
[email protected]
Jigodia de Codrin Stefanescu sa plece odata cu Puscariasul Dragnea
19 sep 15:09
Răspunde | Votează email 2 email
DIDI
Nu va plecă Dragnea din fruntea PSD-ului din mai multe motive, printre care: Momentan nu este nimeni care să își asume conducerea PSD-ului într-o perioadă mai dificilă prin care trece partidul, mai ales că urmează doi ani electorali, iar cel din fruntea ,,turmei” trebuie să își asume eșecul sau succesul partidului în alegeri.Iar cine ar veni în locul lui Dragnea, e posibil să ,,îmbrățișeze” un eșec și adio carieră politică sigură. Alt motiv ar fi legea offshore. Așa cum e Dragnea, totuși, e singurul care are tupeu ,,să se ia de guler” cu parveniții și hienele Europei. Altul, nu cred că are curaj și l-ar ,,încăleca” imediat. Alt motiv ar fi președintele Johannis. Nimeni din PSD, nu are curajul ,,să îl privească în ochi” pe Johannis. Toți ,,cotcodăcesc ca găinile opărite pe după coteț”, dar, când sunt față în față cu Johannis, iau poziția măicuțelor la spovedanie cu capul în jos. Dacă ar mai fi și președintele PSD-ului la fel, nu ar fi exclus, ca Johannis să candideze la prezidențiale de pe listele PSD-ului. Alt motiv ar fi teama multor lingăi și slugoi, de pierdere al ,,ciolanului”. Ca slugi credincioasă a lui Dragnea, mai au o șansă la un loc eligibil pe listele electorale. Dacă vine altul, s-ar putea să se întoarcă la vechile meserii de taximetriști, liber profesioniști, barmani, șomeri cu diplomă etc. Și vă dați seama ce dezastru ar fi pentru unii, din domnul senator sau deputat, să ajungă iar la : ,,Don taximetrist, la aeroport te rog” sau ,,Barman, un 50 te rog”. Și mai sunt motive, care să îi facă pe mulți dintre ,,vampirii” din PSD, să îl susțină pe Dragnea, cu toate că nu îl au la inimă.
19 sep 14:21
Răspunde | Votează email 1 email
tutuianuj
PAI DACA SCAPATI DE4 TEMBELUL ASTA BORFAS-REPETENT SI PUNETI O JOIANA INCULTA CE AI FACUT?. ATI SARIT DIN LAC IN PUT
1
EUR
4.7800
RON
18 Feb
noapte 4 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H