Putin, război total cu Europa. Liderul de la Kremlin interzice exportul de petrol

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind măsurile de răspuns la introducerea unui plafon de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești, informează Interfax.

27 dec. 2022, 20:10
Putin, război total cu Europa. Liderul de la Kremlin interzice exportul de petrol

Documentul semnat de Putin interzice vânzarea de petrol și produse petroliere în cazul în care contractele prevăd o plafonare a prețurilor. În același timp, președintele Federației Ruse poate face excepții de la această interdicție pe baza unei decizii speciale.

„Se introduce o interdicție privind furnizarea de petrol rusesc persoanelor juridice și persoanelor fizice străine, cu condiția ca contractele să prevadă direct sau indirect utilizarea unui mecanism de stabilire a prețului marginal, interdicția urmând să intre în vigoare la 1 februarie 2023.

Interdicția privind furnizarea de produse petroliere rusești în conformitate cu mecanismul de plafonare a prețurilor, introdus și prin decret, va intra în vigoare de la data stabilită de guvern (dar nu mai devreme de aceeași 1 februarie)”, arată agenția.

Statele din G7, Uniunea Europeană şi Australia au decis în mod coordonat plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se aplică începând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi intrat în vigoare la 1 decembrie, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Previziunile lui Medvedev, distribuite de Elon Musk: „Ungaria şi Polonia vor ocupa Ucraina. Europa va fi divizată, iar Polonia împărţită din nou”