Război în Ucraina, alertă la frontiere. Cad rachete foarte aproape de România

Odesa, la fel ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este o "ţintă pentru loviturile ruseşti". Din păcate, este zona geografic cel mai apropiată de România.

02 nov. 2022, 16:47

Aviația rusă a atacat în această dimineață regiunea Odesa cu trei rachete Kh-59, dar acestea au fost distruse de unități ale Apărării Aeriene Ucrainene, transmite comandamentul operațional „Sud”, relatează Ukrinform.

„În zori, în regiunea Odesa, inamicul a trimis trei rachete de croazieră Kh-59. Din direcția Mării Negre, de la avioanele Su-30, inamicul a încercat să atace sudul regiunii. Toate rachetele au fost doborâte de forțele de apărare aeriană deasupramării”, se arată în mesaj.

Unitățile de apărare aeriană ucrainene susțin că au distrus șase drone kamikaze Shahed-136 în apropierea Kievului.

Imaginile dezastrului! Ucrainenii își fac cumpărăturile la supermarket pe întuneric! S-au deschis centre publice de „căldură”, unde oamenii merg să se încălzească
Zelenski face apel la UNESCO să adauge oraşul portuar Odesa pe lista Patrimoniului Mondial 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat în mod oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) să adauge oraşul istoric portuar ucrainean Odesa pe lista siturilor din patrimoniul mondial, transmite CNN.

Zelenski a declarat, marţi, că un total de 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituţii culturale şi clădiri religioase (au fost) deteriorate de loviturile ruseşti în Ucraina în timpul războiului de amploare din 24 februarie”.

„Trebuie să transmitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a patrimoniului nostru comun”, a spus el, într-un discurs preînregistrat în faţa celor 58 de state membre ale consiliului executiv al UNESCO.

„Unul dintre paşii pentru acest lucru ar trebui să fie conservarea centrului istoric din Odesa – un oraş frumos, un port important al Mării Negre şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări. Împreună cu partenerii noştri, am pregătit dosarul de nominalizare a oraşului Odesa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO”, a adăugat Zelenski.
Odesa, la fel ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este o „ţintă pentru loviturile ruseşti”.

”Vă rugăm să sprijiniţi Odesa. Arătaţi la nivelul UNESCO tocmai că teroarea rusă trebuie să înceteze”, a spus el.  Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie exclusă din toate organismele UNESCO şi din organizaţia însăşi.  „Un stat terorist cu siguranţă nu are dreptul să prezideze unul dintre organismele cheie pentru protecţia patrimoniului cultural şi natural – Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO. O astfel de preşedinţie rusă devalorizează instituţia însăşi – semnificaţia sa, reputaţia sa. Este inadmisibil să lăsăm Rusia să distrugă autoritatea UNESCO. Statul terorist trebuie să fie exclus din toate organismele UNESCO şi din organizaţia însăşi”, a declarat el.
Organismul de supraveghere culturală al ONU a declarat, într-un comunicat de presă, că a primit oficial dosarul de nominalizare marţi dimineaţă şi că acesta „va fi revizuit de organismele consultative şi examinat la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile pentru a decide asupra nominalizării”.

Din punct de vedere juridic, înscrierea centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial „ar stabili o zonă de protecţie extinsă în conformitate cu Convenţia UNESCO din 1972 pentru protecţia patrimoniului mondial cultural şi natural”.

Ocupaţia rusă anunţă noi evacuări, forţate, din Kahovka, în regiunea Herson, începând de la 6 noiembrie

Autorităţile ruse de ocupaţie din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat noi evacuări de civili, la câteva zile după ce peste 70.000 de persoane au părăsit o zonă de care se apropie armata ucraineană, iar contraofensiva ucraineană preconizează confruntări armate în zona Hersonlului în zilele următoare, relatează AFP.

Volodimir Zelenski, apel disperat pentru Europa. De ce se teme președintele ucrainean

”Am decis să lărgesc zona de evacuare cu 15 kilometri, de la Nipru”, a anunţat marţi seara, într-o alocuţiune publicată pe Telegram, guvernatorul instalat de Moscova la Herson, Vladimir Saldo.

”Măsuri de evacuare forţată urmează să fie aplicate – începând de la 6 noiembrie – persoanelor rămase”, anunţă pe Telegram administraţia din Kahovka, un oraş vizat de aceste noi evacuări.

”Evacuarea este efectuată cu (mijloace de) transport (rutier)”, precizează aceeaşi sursă. Vladimir Saldo, care s-a adresat în faţa camerei de luat imagini locuitorilor regiunii ucrainene Herson, anexată la sfârşitul lui septembrie de către Moscova, susţine că ”există un risc imediat de inundare” a unei părţi a malului stâng al fluviului Nipru, din cauza unui eventual ”atac masiv cu rachetă împotriva Barajului Kahovka”.

Guvernatorul instalat de Moscova evocă o perioadă ”dificilă”, în contextul în care forţele Kievului desfăşoară o contra-ofensivă în regiune de mai multe săptămâni şi avansează din vest către est, în pofida opoziţiei armatei ruse.

Din cauza unor cuceriri teritoriale ale militarilor ucraineni, autorităţile de ocupaţie rusă au cerut, la jumătatea lui octombrie, locuitorilor de pe malul drept al fluviului Nipru să plece de acasă şi să traverseze fluviul.