Război în Ucraina, sirenele sună în marile oraşe. Armistiţiul a fost o farsă, bombardamente intense la Herson şi Kramatorsk. Ucrainenii sunt avertizaţi să evite bisericile

Preşedintele Putin a ordonat oprirea luptelor timp de 36 de ore, în perioada Crăciunului ortodox pe rit vechi. Alertele de raid aerian au fost declanșate în anumite părți ale țării. Localnicii sunt sfătuiți să nu participe la slujbele de Crăciun pe rit vechi.

06 ian. 2023, 12:53
Război în Ucraina, sirenele sună în marile oraşe. Armistiţiul a fost o farsă, bombardamente intense la Herson şi Kramatorsk. Ucrainenii sunt avertizaţi să evite bisericile

Război în Ucraina. O încetare temporară a focului anunţată de Rusia a intrat în vigoare în Ucraina. Preşedintele Putin a ordonat oprirea luptelor timp de 36 de ore, în perioada Crăciunului ortodox pe rit vechi, care este sărbătorit atât în Rusia cât şi în Ucraina. Kievul a respins măsura.

Oficialii au descris acest anunţ drept o capcană cinică, propagandă şi cred că preşedintele Putin ar putea folosi acestă respingere din partea ucrainenilor drept o scuză, pentru a susţine că ucrainenii sunt agresorii. La numai câteva ore după ce încetarea focului trebuia să înceapă, oficialii locali au declarat că forţele ruse au atacat oraşul Karmatorsk, din estul ţării, ca şi oraşul Herson, din sud, anunță Rador.

Sirenele de raid aerian s-au declanșat vineri în mai multe zone din Ucraina, în ciuda încetării temporare a focului anunțată de ruși. Totuși, încă nu au fost raportate atacuri cu rachete și drone. Localnicii sunt sfătuiți să nu participe la slujbele de Crăciun pe rit vechi.

Alertele de raid aerian au fost declanșate în anumite părți ale țării la doar câteva ore după ce Rusia a anunțat încetarea focului timp 36 de ore în timpul Crăciunului pe rit vechi. Capitala ucraineană, Kiev, este printre zonele în care au pornit alarmele. De asemenea, în jurul orașului Bakhmut sunt focuri de artilerie, potrivit CNN.

Reprezentanții armatei ucrainene i-au îndeamnă pe localnici „să se abțină de la participarea” la slujbele ortodoxe de Crăciun. În plus, vicepremierul ucrainean a sugerat că rușii „pregătesc atacuri teroriste” în biserici, dar informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Medvedev, furios după ce ucrainenii au respins armistițiul de Crăciun: Au refuzat mâna milei creștine! Porcii nu înțeleg altceva decât forța brută
Armistiţiul de 36 de ore anunţat de Vladimir Putin a intrat în vigoare vineri, potrivit televiziunii ruse de stat citate de Sky News.

Război în Ucraina. Ruşii susţin că vor respecta încetarea focului vineri şi sâmbătă, deoarece este perioada în care se sărbătoreşte Crăciunul ortodox pe rit vechi.

Anunţul a fost primit cu scepticism de oficialii ucraineni şi occidentali, care cred că Rusia are un motiv ascuns. Ucraina a refuzat să accepte propunerea ruşilor susţinând că este o încercare de a opri progresele ucrainene de pe front.

Şi preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Putin „încearcă să găsească puţin oxigen” permiţând trupelor sale să se odihnească, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului a apreciat că Rusia încearcă să „afecteze reputaţia Ucrainei”.

Volodimir Zelenski a refuzat propunerea de armistițiu a lui Vladimir Putin: „Lăsați ipocrizia!”

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat joi seară, adresându-se cetăţenilor ruşi, că războiul se va termina atunci când soldaţii ruşi fie vor pleca, fie vor fi alungaţi. În ceea ce priveăte propunerea de armistiţiu a Kremlinului pe perioada Crăciunului pe stil vechi, el a acuzat Rusia că vrea să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri măcar pe termen scurt scurt înaintarea militarilor ucraineni în Donbas şi pentru a aduce echipament, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile ucrainene.