Război în Ucraina. Atac cu rachete în Harkov, mulţi morţi şi răniţi

Rusia nu a cedat definitiv zinele recucerite de ucraineni. Luni seară a avut loc un atac cu rachete in regiunea Harkov: 7 morti - Printre victime, si o fata de 15 ani.

27 sept. 2022, 01:37

Ucraina acuză un nou atac cu rachete al Rusiei în regiunea Harkov. „Invadatorii au lansat un atac cu rachete în Pervomaiskoie, în regiunea Harkov: 7 oameni au fost uciși”, a scris agenția Nexta pe Twitter, citând Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență. Potrivit sursei citate, rușii au folosit muniție cu dispersie, interzisă de convențiile internaționale, și artilerie grea. Printre victime, s-ar afla și o fată de 15 ani.

Patriarhul Kiril, discurs despre militarii ruşi morţi în Ucraina: „Această jertfă le va spăla păcatele”
Cameră de tortură amenajată de ruşi la Harkov
O altă cameră de tortură amenajată de ruşi a fost descoperită în satul eliberat, Liptsi, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, relatează Procuratura Generală, preluată de Ukrinform. „La 23 septembrie, procurorii Procuraturii raionale Derhaciv, Regiunea Harkiv, împreună cu oamenii legii au descoperit în satul Liptsi, raionul Harkiv, biroul de poliţie al autoproclamatei Republici Lugansk, unde armata rusă şi cei din pseudo-republica aveau sediul: în subsolul clădirii invadatorii reţineau oameni, supunându-i la tortură, înainte de a-i duce pe teritoriul Rusiei”.

Ancheta se desfăşoară în contextul unui proces penal deschis pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului. Victimele nu au fost încă identificate. „Toate dovezile crimelor de război comise de armata rusă vor fi înaintate Curţii Penale Internaţionale de la Haga, pentru ca niciun criminal de război să nu scape de responsabilităţile sale”, a subliniat SBU. La 21 septembrie, o altă cameră de tortură a fost descoperită în Kupiansk, în regiunea Harkov.

Oligarhul rus Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, a recunoscut public că este cel care a creat legiunea Wagner
Kremlinul: până acum, nu s-a luat nicio decizie privind închiderea graniţelor
Kremlinul asigură că „până în prezent nu s-a luat nicio decizie” de închidere a graniţelor Federaţiei Ruse, de blocare a exodului (261.000 de bărbaţi în câteva zile, potrivit unele surse) al ruşilor recrutaţi în cadrul mobilizării parţiale.

Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a mai adăugat că nici măcar nu au fost luate măsuri pentru introducerea legii marţiale în unele regiuni ale ţării. „Nu ştiu nimic despre toate astea”, a spus Peskov, referindu-se la informaţii conform cărora Moscova îşi va închide graniţele pe 28, dacă nu chiar din seara asta.

Erdogan: Putin ar putea negocia cu Kievul
Preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul discuţiilor cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Samarkand, a admis posibilitatea ca Rusia să revină la negocierile cu Ucraina, a declarat de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit Tass. Cavusoglu a adăugat apoi că Erdogan intenţionează să continue contactele cu Putin şi cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, pentru o soluţie diplomatică şi pentru o „pace justă pentru Kiev”. „Continuăm să urmăm o politică echilibrată. Preşedintele nostru va continua să menţină un dialog atât cu Putin, cât şi cu Zelenski. Este de remarcat faptul că există ţări din Occident care doresc să continue ostilităţile în Ucraina, pentru a slăbi Rusia”, a spus Cavusoglu.