Război în Ucraina. Atac masiv cu rachete din Belarus

Belarusul, care susţine că nu este beligerant în Războiul rus din Ucraina, a servit drept susţinere logistică trupelor Moscovei.

25 iun. 2022, 13:12

Război în Ucraina. Rachete au fost trase din Belarus, aliatul diplomatic al Moscovei, către regiunea de frontieră Cernihiv, în Ucraina, situată la nord-est de Kiev, anunţă sâmbătă armata ucraineană, o regiune supusă în noaptea de vineri spre sâmbătă unui bombardament masiv cu rachete, relatează AFP.

”Către ora (locală) 5.00 (şi ora României), regiunea Cernihiv a fost bombardată masiv cu rachete. 20 de rachete au vizat satul Desna, trase de pe teritoriul Belarusului (dar şi) din aer”, anunţă într-o postare pe Facebook Comandamentul de Nord al trupelor ucrainene.

”Nu există victime” în acest stadiu, precizează comandamentul. ”O infrastructură a fost atinsă”, anunţă armata ucraineană, fără să precizeze dacă această infrastructură este militară sau nu.

Razboi Ucraina. Se trage cu rachete din Marea Neagră, avertismentul lui Zelenski pentru Europa

Desna, un sat cu 7.500 de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 70 de kilometri bord de Kiev şi la aceeaşi distanţă de frontiera cu Belarusul.

Acest atac intervine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească sâmbătă la Sankt Petersburg, înaintea unei vizite în Belarus, prevăzută joi şi vineri, a şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Război în Ucraina. Armata lui Putin câştigă oraş după oraş, localnicii sunt somaţi să fugă din calea invadatorilor
Belarusul, care susţine că nu este beligerant în Războiul rus din Ucraina, a servit drept susţinere logistică trupelor Moscovei, în primele săptămâni ale invaziei ruse.

Această fostă republică sovietică, condusă din 1994 de Lukaşenko, este vizată în sancţiuni pe care Occidentul le-a impus Rusiei.

Forţele ruse bombardează poziţii militare şi obiective civile pe întreg teritoriul Ucrainei

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP.

Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri „masive” de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

Marele stat-major ucrainean a comunicat, tot sâmbătă, că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă zilele trecute din Severodoneţk, după săptămâni de lupte grele de rezistenţă. Ruşii au bombardat cu artileria şi aviaţia atât la Lisiceansk, cât şi la Severodoneţk, lovind uzina chimică Azot, unde sunt blocaţi sute de civili, a afirmat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai.

Armata ucraineană a anunţat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a scris pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său american, generalul Mark Miley, solicitând arme pentru a ajunge „la egalitate de putere de foc cu inamicul” şi a reuşi astfel să stabilizeze situaţia în regiunea Lugansk, cea mai ameninţată de forţele ruse.