Razboi Ucraina. Se trage cu rachete din Marea Neagră, avertismentul lui Zelenski pentru Europa

Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei, anunţă presa locală.

25 iun. 2022, 10:45

Rachete ruseşti lansate din Marea Neagră au vizat baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ucrainene Lvov, Maxim Koziţki, într-un mesaj video difuzat sâmbătă.

Oficialul citat de Reuters a precizat că două din rachetele trase din Marea Neagră au fost interceptate şi distruse înainte de a ajunge la ţintă, dar alte patru au lovit, rănind patru oameni.

Război în Ucraina. Armata lui Putin câştigă oraş după oraş, localnicii sunt somaţi să fugă din calea invadatorilor

Agenţia reaminteşte că în martie o lovitură a forţelor ruse din Marea Neagră asupra unei baze de instruire militară de lângă Iavoriv făcut victime – 35 de morţi şi cel puţin 130 de răniţi, conform unor surse oficiale ucrainene.

Guvernatorul regiunii Lviv din vestul Ucrainei, Maxim Kozytskyi, a declarat într-o înregistrare video postată online că şase rachete au fost lansate din Marea Neagră spre baza Yavoriv, patru dintre ele lovind baza şi două fiind interceptate şi distruse înainte de a-şi atinge ţinta.

Vitaliy Bunechko, guvernatorul regiunii Jîtomîr din nordul ţării, a declarat că loviturile asupra unei ţinte militare au ucis cel puţin un soldat.

„Aproape 30 de rachete au fost lansate asupra unei facilităţi de infrastructură militară foarte aproape de oraşul Jîtomîr”, a declarat Bunechko, adăugând că aproape 10 rachete au fost interceptate şi distruse.

În regiunea Cernihiv, tot în nord, guvernatorul Vyacheslav Chaus a declarat că micul oraş Desna a fost supus sâmbătă dimineaţa unor atacuri „masive” cu rachete. Chaus nu a precizat ce a fost lovit, dar a spus că au existat „pagube la nivelul infrastructurii”. Nu au existat victime, a adăugat el. La Desna se află un centru de antrenament pentru forţele de infanterie ale Ucrainei.

Reuters nu a reuşit să confirme în mod independent diferitele rapoarte şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei.

Atacurile asupra zonelor de Vest şi Nord sunt rare în ultima perioadă. Moscova s-a concentrat asupra sudului Ucrainei şi a Donbasului, o regiune estică formată din provinciile Luhansk şi Doneţk.

Zelenski: Ucraina a câştigat statutul de candidat la aderarea la UE – nu a căzut din cer, aşa că să fim mândri de asta

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis ucrainenilor că ţara lor a câştigat statutul de candidat la aderarea la UE şi că acest statut nu a căzut din cer, spunându-le să fie mândri de asta. ”Să nu ne fie ruşine să vorbim despre realizările noastre! Să nu fim o naţiune cu memorie scurtă şi complex de inferioritate!”, a fost îndemnul său.

Un apropiat al lui Putin dezvăluie care va fi prima capitală bombardată de Rusia dacă va începe Al Treilea Război Mondial

”Există discuţii la televizor, la radio, pe internet despre ce înseamnă, ce condiţii trebuie să îndeplinească Ucraina, cât de greu va fi de îndeplinit şi câţi ani va dura…Şi vreau să spun următoarele în această zi. Să ne bucurăm măcar puţin. Într-un mod liniştit, modest, în tăcere, dar bucuraţi-vă. Pentru noi înşine, pentru ţara noastră dragă. Să simţim momentul şi gustul acestui moment. Imaginaţi-vă cucerirea Everestului! Ai ajuns la penultimul punct. Nu te-ai uitat în jur, nici măcar nu ai respirat şi nu ai vorbit despre drumul mai departe, spre vârf. Cât de dificilă va fi depăşirea ultimilor 1848 de metri. Brusc am uitat şi ne-am minimalizat propriul succes. Poate ar trebui mai întâi să ne amintim că am parcurs deja 7.000 de metri?! Să nu ne fie ruşine să vorbim despre realizările noastre! Să nu fim o naţiune cu memorie scurtă şi complex de inferioritate! Noi spunem: Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE. Să spunem: Ucraina a câştigat statutul de candidat la UE. A căzut din cer? Nu am îndurat şi nu am făcut multe?”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

”Să vorbim măcar o clipă nu despre ce ne aşteaptă, ci despre ce am reuşit să facem. Pentru că, uitând de asta, subestimăm semnificaţia acestui pas”, a continuat el.

Volodimir Zelenski a amintit că au fost momente în care ucrainenii nu puteau lua bilete seara pentru a zbura în Europa dimineaţa.

”Am stat la coadă. Documente, vize, etc. Vă amintiţi? Un teanc de hârtii pe care le-am purtat la dosar, care au fost solicitate de toate agenţiile guvernamentale cu funcţionari care nu au raportat şi nu au depus declaraţii electronice. Funcţionari de rang înalt, pentru controlul cărora nu exista nici un organism special, nici o instanţă specială. Deputaţi cu imunitate. Preşedinte care nu a putut fi pus sub acuzare. Teren care nu putea fi cumpărat. Sună sălbatic? Pare că nici nu a fost la noi, nu-i aşa? A fost. Şi nu cu mult timp în urmă. Dar am schimbat totul”, a declarat Zelenski.

El a amintit progresele realizate: privatizarea, reforma funciară, descentralizarea, tribunalul Anticorupţie, centre de servicii administrative, servicii publice online, ”deoligarhizarea”.

”S-au făcut multe. Exact, s-au făcut! Să nu uităm asta. Să fim mândri de noi înşine. Să ne repectăm pe noi înşine. Şi i-am respins pe ruşi. Şi vom câştiga. Pentru că atunci când ne respectăm pe noi înşine, vom fi respectaţi de ceilalţi”, a conchis liderul de la Kiev.