Război în Ucraina. În urma atacului rusesc împotriva infrastructurii portuare din Ucraina a murit un bărbat, iar alte patru persoane au fost rănite grav, potrivit șefului administrației militare a regiunii omonime, Oleg Kiper, citat de Kyiv Independent.
Guvernatorul regiunii Odesa a indicat că atacul a avut loc la scurt timp după ora locală 16:00, iar persoana ucisă este un angajat al portului Odesa. „Medicii noștri le oferă (răniților) toată asistența necesară și luptă pentru viața și sănătatea fiecăruia dintre ei”, a scris Oleg Kiper pe rețele de socializare.
Oficialul a îndemnat locuitorii și vizitatorii Odesei să respecte recomandările autorităților și să meargă în adăposturile antiaeriene atunci când sună sirenele.
Atacul rusesc a lovit infrastructura civilă din interiorul portului. A fost avariată sala motoarelor și au fost distruse mai multe echipamente, potrivit lui Oleksiy Kuleba, ministrul pentru dezvoltarea comunităților, teritoriilor și infrastructurii din Ucraina.
Donald Trump anunță „un mare schimb de prizonieri” între Rusia şi Ucraina
„Nu a existat nicio instalație militară, ci doar infrastructură civilă. Rusia a atacat din nou o instalație pașnică, de importanță strategică, care este vitală pentru securitatea alimentară a lumii”, a precizat ministrul ucrainean.
Odesa, un port-cheie la Marea Neagră, situat în apropierea granițelor cu Moldova și România, este esențial pentru comerțul mondial și pentru exportul de cereale ucrainene. Aceste a fost al doilea atac din cursul zilei de vineri asupra Odesei, după cel din cursul dimineții, când Rusia a lansat modele noi de drone kamikaze, potrivit agenției de presă ucrainene Unian.
Rusia a atacat periodic portul Odesa de la începutul războiului. Orașul este unul dintre cele mai afectate de atacurile aeriene rusești și a suferit numeroase bombardamente devastatoare.
Potrivit lui Kuleba, aproape 400 de elemente de infrastructură portuară și peste 30 de nave au fost deteriorate sau distruse de atacurile rusești începând cu februarie 2022. În total, 106 civili au fost răniți în loviturile împotriva instalațiilor portuare, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.
Kievul a fost supus unui atac intens cu drone şi rachete de către forţele ruse în noaptea de vineri spre sâmbătă, declanşând incendii şi rănind cel puţin opt persoane, a declarat primarul capitalei ucrainene, coform The Guardian.
Explozii şi focuri de armă au fost auzite în tot oraşul, iar mulţi locuitori din Kiev s-au adăpostit în staţiile de metrou subterane. Fragmente de rachetă au căzut în cel puţin patru districte, potrivit administraţiei militare din Kiev, iar şase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Imagini postate online arată fum gros ieşind din partea superioară a unui bloc de locuinţe şi flăcări cuprinzând o altă clădire, în timp ce echipele de intervenţie încercau să stingă incendiile cu jeturi de apă.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu: În niciun context, oficial sau neoficial, preşedintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a transmis, vineri, că în niciun context, oficial sau neoficial, preşedintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina, el precizând că potrivit cadrului legal naţional, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi supusă aprobării Parlamentului României.
”În contextul apariţiei în spaţiul public, în special pe unele reţele sociale, a unor informaţii complet neadevărate, atribuite în mod eronat unor declaraţii ale Preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, referitoare la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina, Coordonatorul Cancelariei Preşedintelui interimar al României şi Consilierul Prezidenţial pentru Securitate Naţională, Cristian Diaconescu, face următoarele precizări: În niciun context, oficial sau neoficial, Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat oficial.
Cristian Diaconescu precizează că, dimpotrivă, declaraţiile publice ale preşedintelui interimar ”au subliniat în mod constant continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev, fără a include perspectiva dislocării de trupe în ţara vecină aflată în conflict”.
”Aceasta este în concordanţă cu poziţia naţională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, şi cu decizia adoptată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 martie 2025. Conform cadrului legal naţional, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi supusă aprobării Parlamentului României. Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de Preşedintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară şi lipsită de echivoc”, menţionează Cristian Diaconescu.
Totodată, Coordonatorul Cancelariei Preşedintelui interimar al României şi Consilierul Prezidenţial pentru Securitate Naţională, Cristian Diaconescu, îndeamnă cetăţenii şi reprezentanţii mass-media să consulte sursele oficiale şi să evite diseminarea sau amplificarea informaţiilor neverificate şi, implicit, potenţial false.
Şi Ministerul Apărării atrage atenţia, vineri, asupra unei noi dezinformări, pe platforma de comunicare digitală TikTok, referitoare la aşa-zise „dovezi” ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina. Instituţia precizează că aceste speculaţii nu au nicio bază reală şi reprezintă încercări de a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federaţia Rusă îl desfăşoară în prezent în Ucraina.