Război în Ucraina. Bombardamente intense, obuzele au lovit şi o maternitate VIDEO

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 291. Ucrainenii se luptă cu frigul şi întunericul. Ruşii bombardează masiv oraşele ucrainene

11 dec. 2022, 07:30

Război în Ucraina. Invadatorii ruşi au bombardat o maternitate din oraşul Kherson din sudul ţării, a anunţat Kyrylo Timoşenko, adjunctul şefului biroului preşedintelui, la 10 decembrie.  Trupele ruseşti bombardează în mod regulat Kherson, capitala regională eliberată de Ucraina la 11 noiembrie.

Recent, ruşii au bombardat o maternitate din Zaporizhzhia, ucigând un nou-născut de doar două zile şi rănind doi medici.

Armata rusă a bombardat şi comunităţile Znob-Novhorodske şi Seredyna-Buda din nordul Oblastului Sumi, aproape de graniţa cu Rusia. Numărul exact al victimelor nu a fost încă dat publicităţii

Primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov a raportat că o biserică locală, pe care trupele ruse au ocupat-o „cu câteva luni în urmă”, a luat foc şi de asemenea, s-a produs o explozie într-o zonă rezidenţială a oraşului. Fedorov nu a oferit informaţii suplimentare, însă oficialii ruşi susţin că bombardamentele au fost înfăptuite de ucraineni. Cel puţin doi militari ruşi şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor.

Oraşul ucrainean Odesa, în beznă după un atac rusesc cu drone kamikaze. Un milion de oameni sunt fără curent, căldură şi apă în plină iarnă
Rezumatul zilei
Toate oraşele mari din estul Ucrainei aflate în zona de ocupaţie rusă au suferit bombardamente masive. Harkov, Poltava, Mariupol şi Zaporojie au fost ţintele predilecte ale ruşilor, care încearcă să elimine orice tip de rezistenţă ucraineană din zonă.

După avansul fulminant din ultima lună, Ucraina se luptă să treacă râul Nipru, pe care ruşii l-au securizat cu străşnicie.

Tot mai mulţi civili cad victime bombardamentelor. Pompierii au recuperat în ultimele 24 de ore cadavrele aflate în adăposturi anti-aeriene improvizate sau dezafectate.

Germania refuză să trimită sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei. Ce motiv invocă

Înaltul oficial german din domeniul Afacerilor externe, Tobias Lindner, a declarat joi că Germania nu are acces liber la sistemele Patriot fabricate în SUA şi nu le poate transfera Ucrainei.

„Sistemele Patriot fac parte din sistemul de apărare colectivă al NATO”, a declarat Lindner. Germania a blocat până acum transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat acum patru zile că este dezamăgit de această decizie, luată după ce a discutat cu omologul său german Christine Lambrecht, întrucât „desfăşurarea de Patriot în vestul Ucrainei ar spori securitatea polonezilor şi ucrainenilor”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rușii au bombardat Zaporojie cu rachete S-300 și cu drone

Oficialul a adăugat că Polonia va începe să lucreze la staţionarea sistemelor de apărare aeriană furnizate de Germania în Polonia şi la integrarea acestora în sistemul său de comandă.

După ce o rachetă a lovit satul polonez Przewodow pe 15 noiembrie, Lambrecht a anunţat că Germania va livra sisteme de rachete Patriot Poloniei. Blaszczak a cerut Germaniei să trimită în schimb lansatoarele în vestul Ucrainei. Guvernul german a răspuns că o astfel de decizie va trebui să fie aprobată de NATO.