Război în Ucraina. Bombardamentul cu rachete Kalibr de pe submarin care a şocat lumea. Zelenski, anunţ trist după atacul de la Viniţa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă lovitura Rusiei asupra Viniţa, un oraş ucrainean „obişnuit şi paşnic".

14 iul. 2022, 22:34

Zelenski condamnă lovitura Rusiei asupra Viniţa. Atacul, despre care Ucraina a declarat că a fost efectuat cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe un submarin rus din Marea Neagră, a avut loc la o zi după un progres în discuţiile dintre Moscova şi Kiev pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene şi a subliniat cât de departe sunt cele două părţi de un acord de pace.

Rusia a lansat un atac de proporţii la Viniţa, explozii puternice au cutremurat pământul. Sunt cel puţin 18 morţi şi zeci de răniţi VIDEO
„Ce este acest lucru, dacă nu un act deschis de terorism?” a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „îngrozit” de atacul cu rachete şi a adăugat: „Secretarul general condamnă orice atac împotriva civililor sau a infrastructurii civile şi îşi reiterează apelul la responsabilitate pentru astfel de încălcări”.

Ministerul rus al Apărării, care neagă că ar fi ţintit în mod deliberat civili, nu a comentat imediat atacul. Serviciul de urgenţă de stat al Ucrainei a declarat pe pagina sa de Facebook că 23 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise, iar 66 sunt spitalizate şi alte 39 sunt încă dispărute.

Zelenski a declarat la o conferinţă internaţională care vizează urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina că atacul a fost organizat asupra „unui oraş obişnuit şi paşnic”.

Rusia recunoaşte că este îngrozită de rachetele HIMARS, folosite de ucraineni. Ministerul de Externe de la Moscova arată acuzator către SUA şi Marea Britanie
„Rachete de croazieră au lovit două facilităţi comunitare, casele au fost distruse, un centru medical a fost distrus, maşini şi tramvaie au luat foc”, a spus el.

Ministrul ucrainean de interne, Denys Monastyrskyi, a declarat ulterior că alte două rachete au fost interceptate de apărarea aeriană.

Viniţa, un oraş cu 370.000 de locuitori situat la aproximativ 200 km sud-vest de Kiev, găzduieşte sediul de comandă al Forţelor Aeriene ucrainene, potrivit unui site oficial al armatei ucrainene, o ţintă pe care Rusia a încercat să o atingă cu rachete de croazieră în martie.

Imaginile video au arătat un fum negru şi gros care ieşea dintr-o clădire înaltă, în timp ce fotografiile postate online de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă au arătat fumul gri care se ridica ulterior din rămăşiţele contorsionate ale unor maşini arse şi moloz fumegând.

Una dintre fotografii arăta un cărucior abandonat, răsturnat, întins pe stradă. În comentariile de pe Twitter, ministrul de externe Dmytro Kuleba a acuzat Rusia de comiterea unei „alte crime de război”.