Război în Ucraina. Kremlinul îl acuză de „satanism” pe Zelenski. Preşedintele Ucrainei i-a sancţionat pe preoţii pro-ruşi

Crăciunul pe rit vechi a adus un armistiţiu de faţadă pe frontul din Ucraina şi un nou prilej de dispute politico-religioase care nu fac decât să acutizeze ruptura dintre cele două ţări. Scandalul a răbufnit după ce Zelenski a suspendat cetăţenia a 13 preoţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene care aparţin Patriarhiei Moscovei.

07 ian. 2023, 20:11
Război în Ucraina. Kremlinul îl acuză de „satanism” pe Zelenski. Preşedintele Ucrainei i-a sancţionat pe preoţii pro-ruşi

Război în Ucraina. Nou schimb de vorbe dure pe ruta Moscova-Kiev, după o decizie administrativă luată de preşedintele Ucrainei. Moscova îl acuză de „satanism” pe Zelenski. Preşedintele Ucrainei i-a sancţionat pe preoţii pro-ruşi. Pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a descris decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a suspenda cetăţenia a unor preoţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice drept „satanism”, relatează agenţia Ria Novosti.

Război în Ucraina, sirenele sună în marile oraşe. Armistiţiul a fost o farsă, bombardamente intense la Herson şi Kramatorsk. Ucrainenii sunt avertizaţi să evite bisericile
Preşedintele Ucrainei a decis astăzi să suspende cetăţenia a 13 preoţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene care aparţin Patriarhiei Moscovei, transmite agenţia de presă UNIAN. Decretul care prevede suspendarea drepturilor pentru preţoţii pro-ruşi, potrivit agenţiei, nu a fost făcut public, deoarece conţine informaţii personale.

Patriarhul Kirill: Ruşii şi ucrainenii un singur popor, divizarea este politică
Ucrainenii şi ruşii sunt un singur popor şi „biserica face totul pentru a-i împiedica să devină duşmani”, a afirmat şeful ortodocşilor ruşi, Patriarhul Kirill, într-un interviu acordat Rossiya 1, reluat de presa ucraineană.

Patriarhul Kirill

Kirill a vorbit despre „o naţiune născută din cristelniţa Kievului”, care a devenit „o naţiune foarte mare de la Marea Albă până la Marea Neagră”, în timp ce „Biserica Ortodoxă a fost şi este forţa care uneşte acest neam”.

Pentru Patriarh, există o „diviziune politică”, iar „în Ucraina se face totul pentru a face din Rusia un duşman în ochii ucrainenilor”.

Iar Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit Patriarhului, trebuie să facă totul pentru ca „ucrainenii şi ruşii să nu devină duşmani”.

Război în Ucraina. Lupetele au continuat în ciuda armistiţiului

În timpul „presupusei încetare a focului” de 36 de ore pe care Kremlinul a anunţat-o pentru Crăciunul Ortodox, „trupele ruse au efectuat atacuri asupra şapte regiuni din estul şi sudul Ucrainei, ucigând cel puţin trei persoane şi rănind 14”, consemnează Kiev Independent, citând guvernatorii locali. Lupte grele au loc în Soledar din regiunea Doneţk, a anunţat comandamentul estic al forţelor armate de la Kiev, Serhi Cherevati, citat de UNIAN. „Forţele de ocupaţie nu controlează oraşul şi suferă pierderi grele”, a spus el.

În regiunea de est Doneţk, guvernatorul Pavlo Kyrylenko a declarat vineri că doi civili au fost ucişi în Bahmut şi în oraşul din apropiere Krasna Hora. Alţi şapte au fost răniţi, a precizat el.

Medvedev, furios după ce ucrainenii au respins armistițiul de Crăciun: Au refuzat mâna milei creștine! Porcii nu înțeleg altceva decât forța brută
Guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, a spus că trupele ruse „terorizează” civilii din regiunea de nord-est. Nu au fost raportate victime, dar clădirile rezidenţiale şi comerciale au continuat să fie sub foc în timpul presupusei perioade de încetare a focului.

Ucraina a actualizat numărul soldaţilor ruşi ucişi la 110.740

Ucraina a actualizat numărul de soldaţi ruşi pe care crede că i-a ucis la 110.740, relatează The Guardian.

Statul major al forţelor armate a declarat în actualizarea sa de sâmbătă dimineaţă că alţi 490 de militari au fost ucişi vineri. Cifrele nu au fost verificate independent de The Guardian, iar cifrele ruseşti diferă, deşi se crede că raportările de la Kremlin sunt cu mult sub numărul real de trupe ucise. Alte două tancuri au fost distruse, împreună cu trei sisteme de artilerie.

Vladimir Putin a participat singur la slujba de Crăciun la Kremlin – VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat, sâmbătă, la o slujbă de Crăciun, oficiată într-o catedrală din Kremlin, în loc să se alăture altor credincioşilor, scrie Reuters. Agenţia rusă de presă RIA a precizat că este pentru prima dată în ultimii ani când Putin a marcat Crăciunul la Moscova, şi nu în ​​regiunea din jurul capitalei.

Televiziunea de stat a transmis două videoclipuri în direct cu Putin în interiorul Catedralei Buna Vestire, în timp ce preoţii ortodocşi ţineau slujba de la miezul nopţii, cunoscută sub numele de Sfânta Liturghie.

Mulţi creştini ortodocşi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, la 6-7 ianuarie.

 

Putin, purtând un sacou albastru şi un pulover alb cuguler înalt, a fost singurul credincios participant, apărând de mai multe ori închinându-se. Reportajul televizat a fost întrerupt pentru a transmite slujba de la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Putin, care a sărbătorit Paştele anul trecut în catedrală împreună cu mii de oameni, a participat singur şi la slujba de Crăciun anul trecut în reşedinţa sa oficială Novo-Ogaryovo din afara Moscovei. În 2021, a participat la o liturghie publică la Novgorod.

Biserica Ortodoxă Rusă sprijină războiul din Ucraina.

Patriarhul Kirill al Moscovei a cerut, joi, ambelor părţi să respecte un armistiţiu de Crăciun de 36 de ore pe care l-a anunţat Putin.

La o slujbă oficiată vineri pentru marcarea Sfintei Liturghii, Kirill a criticat Ucraina pentru că a închis o filială a Bisericii Ortodoxe cu legături de lungă durată cu Moscova.

Serviciul de securitate al Ucrainei a atacat proprietăţile deţinute de biserică şi luna trecută a acuzat un cleric de rang înalt că se implică în activităţi anti-ucrainene prin sprijinirea politicilor ruse.

„Să ne rugăm pentru fraţii şi surorile noastre şi să credem că într-o zi aceste ispite diabolice se vor retrage”, a spus Kirill, batjocorind ceea ce el a numit „încercările patetice” ale Kievului de a distruge biserica din Ucraina.