Război în Ucraina. Lovitură năprasnică pentru Zelenski. NATO anunţă „capitularea” în zilele următoare

Bahmutul ar putea cădea ”în zilele următoare”, avertizează Stoltenberg la o reuniune a miniştrilor europeni ai Apărării la Stockholm.

08 mart. 2023, 19:25
Război în Ucraina. Lovitură năprasnică pentru Zelenski. NATO anunţă „capitularea” în zilele următoare

Război în Ucraina. Oraşul Bahmut, situat în estul Ucrainei, aflat în centrul unor confruntări armate aprige de mai multe luni şi ameninţat cu încercuirea totală de către armata rusă şi grupul paramilitar rus Wagner, ar putea să cadă ”în zilele următoare”, avertizează miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Avertismentul lui Vitali Klitschko pentru români: „Ar fi o mare greşeală să credeți că războiul nu vă atinge pe fiecare dintre voi”

”Nu putem exclude ca Bahmutul să cadă, până la urmă, în zilele următoare”, a declarat secretarul general al NATO în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării la Stockholm.

Război în Ucraina. Prigojin anunţă într-un mesaj audio că Wagner a cucerit ”toată partea de est” a Bahmutului, în urma unei ”retrageri controlate” a ucrainenilor, afirmă ISW

Şeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin anunţă miercuri că trupele sale au cucerit ”toată partea de est” a oraşului Bahmut, epicentrul confruntărilor armate ruso-ucrainene în estul Ucrainei, relatează AFP.

Ramzan Kadîrov recruteaza separatişti pro-ruşi, dar a rămas fără calul de curse. Şi grupul Wagner caută soldaţi

”Unităţile Wagner au cucerit toată partea de est a Bahmutului, tot ce se află la est de râul Bahmutka”, a anunţat într-un mesaj audio, publicat de serviciul său de presă, Evgheni Prigojin.

Presiunea a crescut considerabil, în ultimele zile, asupra forţelor ucrainene care apără Bahmutul, în urma unor înaintări ruseşti şi ameninţării unei încercuiri complete.

Institutul de Studiu al Războiului (ISW), un grup de experţi americani, arată în ultimul său buletin că trupele Kremlinului ”par” să fi cucerit partea de est a oraşului, în urma unei ”retrageri controlate” a forţelor ucrainene din această zonă.

Într-un interviu acordat CNN, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că trupele ucrainene sunt hotărâte să apere oraşul. După cucerirea Bahmutului, ruşii ”ar putea merge mai departe, Ai s-ar putea duce la Hramatorsk, ei s-ar putea duce la Sloviansk, calea le va fi liberă” ”către alte oraşe din Ucraina”, a declarat el.

Valoarea strategică a Bahmutului este contestată, însă oraşul a căpătat o importanţă simbolică şi tactică, având în vedere pierderile grele ale celor două tabere.

Bătălia de la bahmut este cea mai îndelungară şi cea maisângeroasă bătălie de la lansarea invaziei şi războiului ruseşti, la 24 februarie 2022.