Război în Ucraina: Mai mulţi luptători ai Mariupol s-ar ascunde încă în Azovstal

Portul Mariupol de la Marea Azov este lipsit de mine, a anunţat de Ministerul rus al Apărării, explicând că navele civile pot folosi acum în siguranţă portul din sudul Ucrainei, unde a fost deschis un coridor maritim umanitar.

27 mai 2022, 06:53

Soldaţii ucraineni capturaţi după ce au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol şi reţinuţi la Olenivka, pe teritoriul controlat de separatiştii pro-ruşi din Doneţk, nu sunt torturaţi.

Aşa a afirmat de secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Alexei Danilov, potrivit căruia Moscova şi-a respectat până acum angajamentele în acest sens.

Se aşteaptă un eventual schimb de prizonieri în viitor, scrie UNIAN. Razboi Ucraina. Anunt neasteptat din partea rusilor – Mai multi ,,luptatori ai Mariupol s-ar ascunde inca in Azovstal.

Șeful Republicii Populare separatiste ucrainene Donețk susține că unii dintre soldații ucraineni de la combinatul Azovstal din Mariupol nu s-au predat, ci au fost capturați, într-un interviu la RIA Novosti, citat de BBC.

Criză în Transnistria. Preşedintele a demis guvernul nerecunoscut al regiunii separatiste
Denis Pușilin spune că mai mulți soldați ucraineni au fost găsiți în Azovstal în timp ce se ascundeau sau ar fi rămas în urma celorlalți, după predarea de săptămâna trecută, în urma ordinului dat de președintele Zelenski, la încheierea misiunii pentru apărarea Mariupol.

După evacuarea civililor la sfârșitul lunii aprilie, militarii ucraineni din forțele armate și batalionul Azov au rămas captivi în tunelurile din Azovstal, sub asediul permanent al rușilor, fără apă, alimente și medicamente, foarte mulți fiind grav răniți. După apeluri pentru eliberarea lor, a urmat anunțul predării lor. Președintele Zelenski le-a transmis că misiunea lor s-a încheiat după ce au reușit să reziste eroic și să mențină luptele în sudul Ucrainei, pentru a lăsa trupele ucrainene să elibereze regiuni din nord și centru de trupele ruse. Sfârșitul bătăliei sângeroase de la Azovstal a reprezentat capitularea Mariupol și căderea, în totalitate, a portului asediat în mâinile rușilor.

Astfel că soldații ruși și cei din forțele separatiste proruse nu știu cu certitudine dacă mai este cineva ascuns în subteranele de la Azovstal.

„Totuși, astfel de rătăcitori nu reprezintă o amenințare activă”, mai spune Pușilin, care anunță că vor avea loc verificări pe platforma de la Azovstal. În zilele următoare trupele ruse vor încerca să demineze zona și îi vor căuta pe cei militarii ucraineni care ar mai putea fi în fosta oțelărie.

Ruşii fac prăpăd cu rachetele termobarice. Imagini de coşmar de pe frontul din Donbas VIDEO
Soldaţii ucraineni capturaţi după ce au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol şi reţinuţi la Olenivka, pe teritoriul controlat de separatiştii pro-ruşi din Doneţk, nu sunt torturaţi. Aşa a afirmat de secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Alexei Danilov, potrivit căruia Moscova şi-a respectat până acum angajamentele în acest sens, în aşteptarea unui eventual schimb de prizonieri în viitor, scrie UNIAN.