Război în Ucraina. Rusia a lansat asaltul decisiv, trupele lui Zelenski sunt încercuite

Rusia controlează acum o porţiune neîntreruptă din estul şi sudul Ucrainei, dar nu şi-a atins încă obiectivul de a cuceri în totalitate regiunile Luhansk şi Doneţk.

24 mai 2022, 13:40

Război în Ucraina. La exact trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, autorităţile din al doilea oraş ca mărime, Harkov, au anunţat că redeschid metroul, unde mii de civili s-au adăpostit din cauza bombardamentelor. Redeschiderea este un simbol şi dovedeşte că ruşii au fost împinşi la mare distanţă de oraş.

Totuşi, bătăliile decisive din această fază a războiului se desfăşoară în sudul regiunii. Ruşii încearcă să cucerească regiunea Donbas formată din două provincii estice, Doneţk şi Luhansk, şi să încercuiască forţele ucrainene din est.

În cea mai estică parte a Donbasului aflat sub autoritatea statului ucrainean se află oraşul Sievierodonetsk de pe malul estic al râului Siverskiy Donets şi oraşul geamăn Lysychansk de pe malul vestic. Acestea au devenit ţinte strategice pentru Rusia, iar ruşii avansează din trei direcţii pentru a le încercui.

Borodianka, oraşul transformat în ruine şi durere. Cum arată cel mai bombardat oraş din regiunea Kiev, după 38 de zile de ocupaţie rusă GALERIE FOTO
„Inamicul şi-a concentrat eforturile pe desfăşurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk şi Sievierodonetsk. Intensitatea focului asupra oraşului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, ei pur şi simplu distrug oraşul”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari oraşe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au răsunat marţi dimineaţa.

Războiul din Ucraina aduce o criză a sării şi în România. Directorul celei mai mari companii de producţie de sare din Europa spune ţara noastră va fi printre cele mai afectate
Bătălia din est urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu.

Rusia controlează acum o porţiune neîntreruptă din estul şi sudul Ucrainei, dar nu şi-a atins încă obiectivul de a cuceri în totalitate regiunile Luhansk şi Doneţk.