Război în Ucraina. Rusia aruncă toate forţele în luptă, este carnagiu în Donbas

Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters.

20 iun. 2022, 09:11

Război în Ucraina. „Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au… Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică”, a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk. Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodoneţk.

Noul comandant al armatei britanice vorbește despre iminenţa unui Al Treilea Război Mondial
„În satele vecine, luptele sunt foarte dificile – la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează”, a declarat el. „Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri”, a spus Gaidai.

Război în Ucraina. Ministerul Apărării de la Londra: Ambele părţi beligerante din Ucraina se confruntă cu moral scăzut şi dezertări

Atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene se confruntă probabil cu un moral ”variabil” şi cu dezertări, consemnează Ministerul Apărării de la Londra, pe baza unor informaţii de la serviciile de informaţii britanice, transmite DPA duminică.

”Forţele ucrainene au suferit probabil dezertări în ultimele săptămâni, cu toate acestea, este foarte probabil ca moralul ruşilor să rămână deosebit de tulburat”, scrie ministerul pe Twitter, în ultima sa actualizare.

”Continuă să apară cazuri de refuzare a ordinelor de către întregi unităţi ruseşti şi de ciocniri armate între ofiţeri şi soldaţii lor”, adaugă raportul.

Mai mulţi comandanţi ai batalionului Azov, capturaţi la Mariupol, au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova
”Factorii care determină moralul scăzut al ruşilor includ percepţia unei conduceri slabe, oportunităţile limitate de rotaţie a unităţilor în afara luptei, pierderile foarte mari, stresul de luptă, o logistică în continuare slabă şi probleme cu plata”, scrie ministerul.

Acesta precizează că ambele părţi au „continuat să efectueze bombardamente de artilerie grea” la nord, est şi sud de Severodoneţk în ultimele zile, cu ”puţine schimbări pe linia frontului”.

Guvernul britanic a publicat periodic actualizări ale informaţiilor de la începutul războiului din Ucraina. Moscova acuză Londra de desfăşurarea unei campanii de dezinformare ţintite.

Război în Ucraina. Rusia a folosit 200 de arme interzise

Ocupanţii au folosit preponderent muniţii cu dispersie, inclusiv submuniţiile lor, care au reprezentat un pericol pentru civili timp de decenii după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza folosirii armelor interzise, ​​civili ucraineni, inclusiv copii, au fost ucişi şi răniţi. În plus, au fost distruse infrastructuri critice.

„Utilizarea de către Rusia a acestui tip de arme nu a fost limitată. De fapt, de la începutul invaziei, ele au stat la baza strategiei militare a ţării”, au delcarat oficialii ucraineni.

Război în Ucraina. Rezumatul zilei

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că războiul din Ucraina „ar putea dura ani de zile”, dar sprijinul acordat Kievului nu trebuie diminuat
    Premierul britanic Boris Johnson susţine efortul trupelor lui Zelenski: „Ucraina primeşte arme, echipamente, muniţie şi antrenament mai rapid decât invadatorul”
    Armata rusă controlează cea mai mare parte a oraşului Sievierodoneţk
    La Harkov, rachetele ruseşti Iskander au distrus un depozit plin cu armament furnizat recent de ţările occidentale
    Linia frontului nu a suferit modificări, în continuare se dau lupte grele
    Ambele tabere se bombardează reciproc de la distanţă