Război în Ucraina. Rusia pârjoleşte oraşele pierdute, bombardamente intense în zona Harkov

Ucraina a raportat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi a restabilit într-o lună controlul asupra unei suprafeţe de şapte ori mai mare decât capitala Kiev.

14 sept. 2022, 09:46

Război în Ucraina. Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului ucrainean Mykolaiv, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, avariind mai multe locuințe. Potrivit primarului Oleksandr Senkevici, atacul a avut loc după ora 01:00. Regiunea Dnipropetrovsk, de asemenea, a fost vizată de atacuri din partea Rusiei. 75 de obuze au fost trase asupra raionului Nikopol.

„Inamicul a lovit comunitățile Nikopol și Marhaneţ. Au fost trase 75 de obuze. Nu există morți sau răniți” – a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko. Potrivit acestuia, la Nikopol, au fost avariate 20 de case, mai multe conducte de gaze şi linii de înaltă tensiune. „Aproape 3.000 de familii au rămas fără curent electric” – a declarat oficialul.

Dmitri Medvedev ameninţă Ucraina cu citate din Apocalipsa: „Din cauza acestor trei plăgi, focul, fumul și sulful, a murit o treime din popor”
Statele Unite constată „o schimbare de dinamică din partea forţelor armate ucrainene”, angajate într-o contraofensivă fulgerătoare, şi vor anunţa un nou ajutor militar „în zilele următoare”, a făcut cunoscut marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Îl las pe preşedintele Zelenski (…) să decidă dacă are impresia că a ajuns la un punct de cotitură pe plan militar, dar clar, cel puţin în Donbas, există o dinamică”, a mai spus John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

„Vom continua să-l sprijinim”, a spus el, adăugând: „Suntem în strâns contact cu ucrainenii, vorbim cu ei în fiecare zi”.

 

Avertizând în acelaşi timp: „Este război, iar războiul este imprevizibil”. „O mare parte din echipamentele pe care le-am livrat în ultimele săptămâni şi luni s-au dovedit importante şi eficient în capacitatea ucrainenilor de a trece la ofensivă”, a adăugat John Kirby.

The Washington Post: Rusia ar putea capitula în câteva săptămâni. Putin are probleme din ce în ce mai mari la Kremlin
„Veţi vedea o altă componentă de asistenţă militară în următoarele zile”, a promis el. Ucraina a raportat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi a restabilit într-o lună controlul asupra unei suprafeţe de şapte ori mai mare decât capitala Kiev.