Război în Ucraina, ziua 32: Contraatacuri puternice ale ucrainenilor pe frontul de Sud și de Nord. Au fost recuperate 3 orașe și mai multe sate inclusiv de lângă Mariupol

Armata rusă continuă să bombardeze orașele pașnice ale Ucrainei de mai bine de patru săptămâni. Ruşii au atacat cu rachete Liovul, au preluat controlul asupra oraşului Slavutici, unde locuieşte personalul Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, şi au bombardat suburbiile din vestul și estul capitalei Kiev.

27 mart. 2022, 08:35
Război în Ucraina, ziua 32: Contraatacuri puternice ale ucrainenilor pe frontul de Sud și de Nord. Au fost recuperate 3 orașe și mai multe sate inclusiv de lângă Mariupol

Update

. Război în Ucraina. Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe, Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporojie, relatează Kiev Independent.

Război în Ucraina. De asemenea, sursa citată menţionează că s-a preluat controlul şi în oraşul Trostianeţ, din regiunea de nord Sumî.

Război în Ucraina. De asemenea, CNN raportează că a geolocalizat şi verificat mai multe videoclipuri care arată trupele ucrainene din nou controlând mai multe sate din Sumî, precum şi Vilhivka, o aşezare la aproximativ 32 de kilometri de graniţa cu Rusia în nord-estul Ucrainei.

Update. Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în asistenţă civilă de securitate, relatează BBC.

Această sumă este „pentru a asigura securitatea esenţială a frontierei, pentru a susţine funcţiile civile de aplicare a legii şi pentru a proteja infrastructura guvernamentală critică”.

Update. Război în Ucraina. Aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului, afirmă un ministru al guvernului de la Kiev, potrivit BBC.

Război în Ucraina. Rusia a distrus aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale, 100 de întreprinderi, 400 de instituții de învățământ și 150 de unități medicale din Ucraina, a afirmat ministrul.

Update. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut SUA și Europei să furnizeze mai multe avioane, tancuri, sisteme de apărare antirachetă și armament antinavă, argumentând că în joc este securitate a Europei, potrivit The Guardian.

„Armamentul este ceea ce au partenerii noştri. Acesta este ceea ce este acoperit cu praf la depozitele lor. La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa. Deci cine conduce comunitatea euro-atlantică? Mai este Moscova din cauza intimidării?”, a adăugat el.

Referindu-se la cei care apără oraşul-port asediat Mariupol, el a continuat: „Le doresc cel puţin un procent din curajul lor celor care se gândesc de 31 de zile cum să transfere câteva zeci sau două avioane sau tancuri…Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti, mitraliere, care sunt prea multe în provizii. Şi este imposibil să deblochezi Mariupol fără un număr suficient de tancuri, alte vehicule blindate şi, desigur, avioane.

Toţi apărătorii Ucrainei ştiu asta. Toţi cei care apără Mariupol ştiu asta. Mii de oameni ştiu asta – cetăţeni, civili care mor acolo în blocada. Statele Unite ştiu asta. Toţi politicienii europeni ştiu. Le-am spus tuturor. Şi acest lucru ar trebui să fie cunoscut cât mai curând posibil de cât mai mulţi oameni de pe Pământ. Pentru ca toată lumea să înţeleagă cui şi de ce pur şi simplu i-a fost frică să prevină această tragedie. Frică să ia pur şi simplu o decizie”.

Update. Un contraatac al forţelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două sate de la forţele ruse, potrivit administraţiei militare regionale Zaporizhzhia, relatează CNN.

„Batalionul de apărare teritorială din Melitopol, împreună cu alte unităţi ale forţelor de apărare din Zaporizhia, au eliberat cu succes satele Poltavka şi Malynivka, la est de Huliaipole, de la ocupanţii ruşi”, a anunțat administraţia pe canalul ei Telegram în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Zeci de explozii au avut loc în ultimele ore.

Update. „Ne-au atacat și ne-au bombardat. Au distrus totul în orașul nostru. Au murit atât de mulți copii, atât de multe femei”, a spus Olha Moliboha, în vârstă de 90 de ani, cu lacrimi în ochi, după ce a fugit în Polonia din Cernihiv, chiar înainte ca un pod cheie să fie distrus. „Toate casele noastre sunt distruse, nu mai sunt acolo. Nu avem unde să trăim”.

Rusia, reacție fermă după afirmațiile lui Joe Biden

Rusia a transmis un mesaj ferm că Joe Biden nu poate decide cine se află la conducerea Rusiei.

„Acest lucru nu este decis de Biden. Preşedintele Rusiei este ales de cetăţenii ruşi”, a declarat un oficial de la Kremlin, citat de agenţia Reuters şi de BBC News.

Joe Biden: Putin nu poate rămâne la putere!

Joe Biden l-a numit pe Putin un măcelar care „nu poate rămâne la putere”, în timp ce forțele Kremlinului au intensificat atacurile în Ucraina. De asemenea, șeful SUA a transmis un mesaj poporului rus.

„Democrația e în pericol. Inclusiv în Rusia, Putin bagă în închisoare oamenii care protestează. Au închis mass-media care relatează despre tot ce se întâmplă în Ucraina și la nivel global. Poporul rus nu e inamicul nostru. Dacă acceptați ca cineva să ucidă copii nevinovați, ca școli și spitale să fie bombardate, milioane de familii să fie gonite de acasă, dintre toate popoarele, voi, poporul rus, încă aveți memoria acestor lucruri întâmplate în `30 – `40, lucrurile care s-au întâmplat în Al Doilea Război Mondial. Cu siguranță își amintesc bunicii voștri.

Dacă v-au povestit despre toți oamenii care încercau să fugă… sunteți o națiune din secolul XXI cu speranțe și vise. Putin a adus Rusia înapoi în secolul XIX. Acestea nu sunt lucruri demne de voi, de poporul rus. SUA e alături de voi. Vladimir Putin v-a îndepărtat de restul lumii. El nu este cine sunteți voi, acesta nu este viitorul pe care familiile voastre îl merită”, a declarat șeful SUA.