Iohannis, după întâlnirea cu Dăncilă: Politica externă să se facă în interesul României, tensiunile interne pe această temă să înceteze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, în cadrul consultărilor cu premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall, că "este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat".

RomaniaTV.net
14 mai 2018, 10:39

„Președintele Klaus Iohannis, a avut marți, 15 mai a.c., la Palatul Cotroceni, consultări cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, în urma invitației adresate șefului Guvernului pentru clarificarea unor aspecte care țin de politica externă a țării noastre, inclusiv tema relocării ambasadei României din statul Israel. La întâlnire au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, doamna Ana Birchall, și ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Meleșcanu.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată.

Președintele României a atras atenția că politica externă a țării noastre trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituțională loială și corectă, în conformitate cu cadrul legal și constituțional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului prezenți la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României.

Președintele României a evidențiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale țării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate și discernământ”, informează Administraţia prezidenţială înt-un comunicat de presă emis după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall.

UPDATE 12.00 Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi vice-premierul Ana Birchall s-a încheiat după aproxomativ o oră.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, au ajuns la Palatul Cotroceni, pentru întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel.

UPDATE. Prim ministrul Viorica Dăncilă va onora invitaţia la Palatul Cotroceni, anunţă biroul de presă al Guvernului.

În urma invitației transmise de Administraţia Prezidențială, prim-ministrul României Viorica Dăncilă a transmis următorul răspuns:

„Domnule Președinte, în cadrul dialogului interinstituțional, am primit invitația dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluții din Orientul Mijlociu şi relațiile bilaterale ale României cu Statul Israel.

Pe această cale, confirm participarea”, a transmis guvernul.

_________________ 

UPDATE „Stimată doamnă prim-ministru,

Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai, ora 11,00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării Ambasadei României din Statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort„, se arată în invitaţia adresată premierului de către preşedintele Klaus Iohannis.

__________________

UPDATE: Liviu Dragnea a afirmat, într-o decizie susţinută la Palatul Parlamentului, că decizia privind prezenţa lui Meleşcanu, marţi, la Cotroceni îi va aparţine premierului şi l-a acuzat pe Iohannis că îşi încalcă prevederile constituţionale pentru că nu el conduce Guvernul ca să cheme miniştrii la ordin. 

„În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru, după o discuție cu domnul Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (…) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul”, a spus Liviu Dragnea. 

Liviu Dragnea intervine în scandalul dintre Palate: „S-a convenit ca preşedintele să nu convoace miniştrii la Cotroceni”

Premierul Viorica Dăncilă îi cere președintelui Klaus Iohannis să respecte regulile și să o sune dacă dorește ca ministrul de externe să meargă la Cotroceni. Premierul susține că altfel, ministrul nu poate fi convocat de șeful statului. Iniţial, ministrul Teodor Meleşcanu confirmase că va merge marţi, la ora 11, la întâlnirea cu şeful statului. După ce premierul a acuzat că nu a fost contactată de şeful statului cu privire la convocarea la Cotroceni a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu a sunat la Administraţia prezidenţială şi a anunţat că vine la Cotroceni, doar după ce va fi anunţat oficial şi premierul, informează România TV.

„Domnul preşedinte Klaus Iohannis trebuie să vorbească cu primul ministru, nu poate chema miniştri”, a spus Viorica Dăncilă, după o şedinţă a PSD de la Palatul Parlamentului. 

„Eu sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru. Aşa este normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, daca vrei sa chemi cu un ministru, trebuie să vorbesti cu primul-ministru. Aceasta este regula şi aceasta regula trebuie respectata de toata lumea”, a spus Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă Teodor Meleşcanu nu va merge la întâlnirea cu preşedintele, Dăncilă a răspuns: „Nu am spus acest lucru”.

„Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul-ministru şi bineînţeles dacă îşi va da acordul primul-ministru va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentu ceva ce nu am fost întrebată”, a completat Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat marţi, la ora 11, la Palatul Cotroceni pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Şeful statului a anunţat încă de sâmbătă că întenţionează să-l cheme la discuţii pe ministrul de Externe după ce a acuzat faptul că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei comune a statelor UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Klaus Iohannis a acuzat PSD că face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

„Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii… Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i da explicaţii.

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit preasei israeliene. În replică, ministrul palestinian de Externea condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.

Ministerul Afacerilor Externe a explicat, într-un comunicat de presă, motivul pentru care România a ales să blocheze o declaraţie comună a UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.