Război pe aeroportul din Doneţk. Armata ucraienană a recuperat teritoriile controlate de separatişti

Armata ucraineană a lansat o operaţiune masivă pe aeroportul din Doneţk şi a reuşit să recupereze aproape tot teritoriul pe care l-au pierdut în ultimele luni în faţa separatiştilor. Preşedintele Vladimir Putin, însă este extrem de îngrijorat de intensificarea luptelor şi a recomandat retragerea armamentului greu de pe frontul din estul Ucrainei.

RomaniaTV.net
19 ian. 2015, 09:47
Război pe aeroportul din Doneţk. Armata ucraienană a recuperat teritoriile controlate de separatişti

Aeroportul din Doneţk este distrus, după nouă luni de bombardamente, dar este în continuare punctul strategic pentru care se dau lupte crâncene între armata Kievului şi separatiştii proruşi. În ultimele zile, în replică la atacurile puternice ale militanţilor fideli Moscovei, armata ucraineană a lansat o ofensivă dură în zonă şi susţine că a reuşit să recupereze aeroportul şi zona din preajma acestuia.

De la Moscova, atacul în forţă al militarilor ucraineni a fost puternic criticat. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus un plan de pace omologului său, Petro Poroşenko, însă acesta a fost ignorat. Putin i-a scris lui Poroşenko că trebuie luate măsuri pentru stoparea luptelor şi a propus retragerea armamentului greu de către ambele părţi.

Preşedintele Poroşenko promite recâştigarea întregii regiuni Donbas

Autoritățile ucrainene vor încerca în curând să recâștige controlul asupra întregului Donbas – zonă minieră din estul Ucrainei, incluzând regiunile Donețk și Lugansk, cele două fiefuri ale separatiștilor proruși – a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un discurs susținut în Piața Independenței din Kiev, care a ajuns cunoscută în ultimele luni drept Euromaidan.

Referindu-se la acțiunea militară de pe aeroportul Donețk, Poroșenko a făcut apel la „renașterea” Donbasului.
„Nu vom ceda nicio palmă de pământ ucrainean. Noi vom recuceri Donbasul, vom renaște ucrainitatea în Donbas, vom demonstra că un alt factor crucial în victoria noastră este unitatea poporului nostru”, a subliniat președintele Poroșenko, în timpul unui marş de comemorare a victimelor de la Volnovaha, organizat la Kiev. Acţiuni similare s-au desfășurat duminică și în alte orașe ucrainene, precum și în comunitățile de ucraineni din străinătate.

Iuri Biriukov, unul din consilierii lui Poroșenko, a declarat duminică dimineață că unitățile ucrainene dislocate la nord de Donețk au deschis, la ordin, foc masiv asupra pozițiilor rebelilor. Multe din aceste poziții se află însă chiar în zone rezidențiale, după cum a relatat presa ucraineană.

Comandamentul forțelor ucrainene a decis lansarea unei ofensive pentru preluarea controlului aeroportului și revenirea la vechile poziții, a indicat, la rândul său, Aleksei Lîsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitatea națională și apărare, recunoscând astfel că rebelii au câștigat teren pe aeroport în ultimele zile. Însă după luptele crâncene din ultimele 24 de ore, partea ucraineană pare să controleze din nou aeroportul din Donețk sau ceea ce a mai rămas din el, în timp ce insurgenții susțin contrariul. Forțele ucrainene au ‘reușit să curețe aproape complet teritoriul aeroportului’, a afirmat purtătorul de cuvânt citat.