Război tot mai intens în Ucraina. Rusia bombardează masiv cu drone, sirenele sună non-stop, Kievul pregăteşte contraofensiva

Armata ucraineană va fi pregătită să lanseze o contraofensivă în primăvară, susţine Direcţia Principală de Informaţii. Între timp, Rusia bombardează intens inclusiv zonele locuite de civili.

27 feb. 2023, 12:22
Război tot mai intens în Ucraina. Rusia bombardează masiv cu drone, sirenele sună non-stop, Kievul pregăteşte contraofensiva

Război în Ucraina. Administraţia militară a regiunii Kiev a confirmat că apărarea antiaeriană este la lucru în regiune. Guvernatorul regiunii Cernihiv, Vyacheslav Chaus, a declarat că apărarea antiaeriană doboară dronele Shahed, de provenienţă iraniană, în regiunea Cernihiv.

Statul Major General al Ucrainei anunţă că Rusia a pierdut 148.130 de soldaţi de la începutul războiului, informaţie neconfirmată din surse independente. Trupele ucrainene au doborât o aeronavă rusă Su-25 cu un sistem portabil de apărare aeriană, a informat Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei. În plus, forţele ucrainene susţin că au doborât în cursul nopţii 11 drone kamikaze de fabricaţie iraniană, dintre care nouă deasupra regiunii Kiev, relatează Sky News.

Forţele aeriene au declarat că de la ora 23:00 noaptea trecută până în această dimineaţă, Rusia a folosit 14 dintre vehiculele fără pilot de tip Shahed.

Pe parcursul războiului, Ucraina a raportat o serie de atacuri ruseşti cu drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Kremlinul a negat în mod repetat că foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina.

Iranul a recunoscut că a trimis drone către Rusia, dar afirmă că acestea au fost trimise înainte de invazia Moscovei în Ucraina anul trecut.

Armata ucraineană a declarat pentru prima dată că a distrus o dronă iraniană în apropiere de Kupiansk, în Harkov, în nord-estul ţării, în septembrie anul trecut.

Rusia a folosit iniţial dronele pentru a ataca echipamente militare ucrainene pe linia frontului, dar în a doua jumătate a lunii septembrie a început să le folosească pentru atacuri asupra infrastructurii din regiunile Odesa, Mykolaiv şi Harkov, potrivit datelor armatei.

Război în Ucraina.  Zelenski a demis un important comandant

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis un comandant militar de rang înalt care a ajutat la conducerea luptei împotriva trupelor ruseşti în estul ţării, dar nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie, informează Reuters.

Dmitri Medvedev ameninţă lumea: „Avem dreptul să ne apărăm cu orice armă, inclusiv cea nucleară”

Într-un decret, Zelenskii a anunţat demiterea lui Eduard Moskaliov din funcţia de comandant al forţelor comune ale Ucrainei, care sunt angajate în bătălii în regiunea Donbas.

Zelenskii l-a menţionat pe Moskaliov înt discursul de vineri, când a enumerat comandanţii militari cu care a vorbit. Moskaliov ocupa această funcţie din martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Forţele ruse depun eforturi concertate pentru a captura cele două regiuni estice care alcătuiesc Donbasul, iar Zelenski a descris în ultimele săptămâni situaţia militară din est ca fiind dificilă şi dureroasă.

Unităţile pro-Moscova îşi concentrează eforturile asupra oraşului Bahmut, declanşând atacuri repetate, în ciuda faptului că au suferit ceea ce oficialii ucraineni şi occidentali spun că sunt pierderi grele.

Medvedev, un nou avertisment pentru Ucraina: „Livrarea tuturor tipurilor de armament pentru forțele ruse va creşte semnificativ în acest an. Vor provoca ucrainenilor o înfrângere zdrobitoare”

Rezumatul zilei

  • Congresul este gata să „prioritizeze” armele avansate pentru Ucraina. Comisarul pentru Afaceri Externe a Camerei, Michael McCaul, a declarat despre livrarea avioanelor de luptă sau a rachetelor cu rază lungă de acţiune că, dacă va fi aprobată, Congresul „va lua măsuri pentru a avansa procesul”.
  • Ministrul saudit de externe se întâlneşte cu Zelenski la Kiev şi semnează acorduri de ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari. Vizita a fost prima a unei delegaţii oficiale saudite în Ucraina de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări în 1993. Potrivit oficialului ucrainean Andriy Yermak, Arabia Saudită va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în ajutor umanitar şi 300 de milioane de dolari în petrol.