Războiul brutal din Ucraina, descris într-un jurnal prin ochii unei fetițe de 12 ani din Harkov: „Simțeam frică peste tot în jurul meu!”

Yeva Skalietska, o fetiță de 12 ani din Harkov, a descris în jurnalul său, senzațiile trăite încă de la începutul războiului din Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022.

28 nov. 2022, 14:16
Războiul brutal din Ucraina, descris într-un jurnal prin ochii unei fetițe de 12 ani din Harkov: „Simțeam frică peste tot în jurul meu!”

„Până nu ai fost acolo, nu știi ce este războiul”. Acesta este titlul jurnalului scris de fetiță de 12 ani, din Harkov, în care a descris războiul brutal și ilegal declanșat de Putin în Ucraina.

Fragmente cu mărturiile emoţionante făcute de Yeva Skalietska au apărut în publicația britanică WBUR și au fost scrise în limba engleză, pe care fetița a învățat-o cu plăcere în școală.

Citiți și: FOTO: Imaginea emoționantă ce reflectă teroarea din Ucraina a devent virală pe internet. Kievul, fără curent electric 

Jurnalul este ilustrat cu fotografii ale adolescentei făcute de bunica ei, în care se poate vedea cum tensiunea și frica i se oglindesc pe chip.

Există, de asemenea, extrase din grupul de WhatsApp al clasei.

Yeva locuia cu bunica ei, Irina, într-un apartament la periferia orașului Harkov. De la fereastra ei, putea vedea „câmpuri imense și goale care duc până la granița cu Rusia”, conform The Guardian. 

„Am văzut-o pe bunica la fereastră, privind spre granița cu Rusia. Se uita la rachetele Grad care zburau peste câmpuri. Dintr-odată, o rachetă imensă a explodat cu atâta forță încât inima din piept mi-a înghețat”, scria Yeva la începutul războiului.

Înainte să scrie ce vede în război, fetița oferă o scurtă imagine a vieții ei de dinainte de război: petreceri, pictură, bowling. O viziune a normalității, care este spulberată de evenimentele din 24 februarie 2022, precizează The Guardian.

„Mâinile îmi tremurau, dinții îmi clănțăneau. Simțeam frică peste tot în jurul meu. Mi-am dat seama că aveam primul meu atac de panică. Bunica încerca să mă calmeze, spunând că trebuie să rămân concentrată. Mi-a pus un pandantiv cu o cruce la gât și apoi a pus cutia cu bijuterii în dulap”, povestește fetița.

Yeva și bunica ei priveau rachetele care zburau deasupra casei lor și apoi se grăbeau să se refugieze în siguranța relativă a subsolului. Bombele erau o parte din viaţa lor, o teroare nocturnă care le trimitea sub pământ și dădeau naştere unor mesaje de speranță și solidaritate sfâșietoare între Yeva și colegii ei de clasă.

Și mai sfâșietor este să fii la curent cu gândurile autoarei (și ale prietenilor ei) în timp ce orașul pe care îl iubesc, un oraș cu parcuri, mănăstiri și clădiri vechi și frumoase, este distrus.

Când apartamentul lor a fost lovit de o rachetă, ea și bunica au decis să plece. Chiar înainte de a pleca, s-au întâlnit cu un reporter de la Channel 4, iar Yeva a acordat un interviu care a devenit unul dintre momentele de referință ale acelor prime zile de război, clipurile fiind distribuite pe rețelele de socializare. Ea a devenit pentru scurt timp faimoasă.

Yeva și bunica ei au traversat Ucraina, au trecut prin Budapesta și apoi au ajuns la Dublin, unde sunt adăpostite de un cuplu cu suflet mare, Gary și Catherine.

Cartea “You Don’t Know What War Is: The Diary of a Young Girl from Ukraine”, de Yeva Skalietska, publicată la finalul lui octombrie, costă 9,99 lire sterline.

Citiți și: Un preot din Constanța refuză să mai primească mame și copii din Ucraina. Care sunt motivele din spatele acestei decizii