Războiul comercial dintre SUA şi China aproape de sfârşit. Prima fază a acordului comercial se semnează pe 15 ianuarie

Preşedintele american Donald Trump a declarat, marţi, că prima fază a acordului comercial cu China va fi semnată pe 15 ianuarie la Casa Albă, informează Reuters. Detaliile acordului nu sunt foarte clare.

RomaniaTV.net
01 ian. 2020, 06:36
Războiul comercial dintre SUA şi China aproape de sfârşit. Prima fază a acordului comercial se semnează pe 15 ianuarie

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că va semna acordul comercial alături de „reprezentanţi de rang înalt din China” şi că ulterior va călători la Beijing în vederea începerii discuțiilor pentru a doua etapă. Trump declarase săptămâna trecută că el şi preşedintele chinez, Xi Jinping, vor fi gazdele ceremoniei de semnare a fazei întâi a acordului comercial. Acordul comercial dintre cele două țări, convenit la începutul lunii decembrie, va reduce tarifele şi va mări achiziţiile chineze de produse agricole, energie şi produse manufacturate americane. De asemenea, va rezolva şi unele probleme legate de proprietatea intelectuală.

Cu toate acestea, nu există până la această oră vreo versiune a textului, asta în condițiile în care oficialii chinezi trebuie să facă unele angajamente publice, cum ar fi creşterea importurilor de bunuri americane la 200 de miliarde de doalari, cifră care ar dubla exporturile americane în China.

Statele Unite au lansat războiul comercial împotriva Chinei acum un an şi jumătate, sub acuzaţia de practici comerciale incorecte, cum ar fi furtul de proprietate intelectuală şi subvenţii care avantajează incorect companiile chineze de stat.

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite a declarat că prima fază a acordului comercial include protecţii legale mai puternice din partea Chinei pentru brevete, mărci, proprietate intelectuală, îmbunătăţirea procedurilor penale pentru combaterea delictelor online, piraterie şi bunuri contrafăcute. Escaladarea tarifelor reciproce, care a început în iulie 2018, a agitat pieţele şi a încetinit creşterea economiei mondiale.

 

Citește și

Donald Trump va înfiinţa un nou teren de război, cel al unei Forţe a Spaţiului