Trump a ameninţat ţările NATO că SUA nu le vor apăra în faţa Rusiei dacă nu cresc bugetele alocate apărării

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat că, în perioada preşedinţiei sale, i-a ameninţat pe aliaţii din NATO că, dacă nu îşi cresc cheltuielile militare, armata SUA nu se va angaja în apărarea lor dacă Rusia le-ar ataca, relatează Agerpres.

23 apr. 2022, 00:17
Trump a ameninţat ţările NATO că SUA nu le vor apăra în faţa Rusiei dacă nu cresc bugetele alocate apărării

Trump a făcut referire în mai multe rânduri la NATO ca la o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA, ţară care, după părerea lui, cheltuie prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri. În declaraţia sa recentă, el a precizat că ameninţarea sa la care s-a referit a fost, totuşi, făcută la cacealma pentru a determina statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată. Însă, la un summit, Trump a sugerat că, dacă statele NATO continuă să fie rău-platnice, Washingtonul nu va onora acest angajament.

Citeste si Joe Biden susţine că ar fi „foarte norocos” dacă în cursa prezidenţială din 2024 l-ar avea contracandidat tot pe Donald Trump

Trump a ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare

Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: ”Asta înseamnă că nu ne veţi apăra? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?”. Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun. ‘Dacă aş fi răspuns ”Nu, nu asta vreau să spun”, atunci de ce ar mai fi plătit ei?”, a afirmat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.

Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios”, a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă.

Pe de altă parte, el s-a declarat ”stupefiat” că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media.

Citeste si Clarvăzătoarea Vera Lyon, „Baba Vanga din Kazahstan”, previziuni frapante despre soarta Rusiei: „O navă rusească navighează în ape tulburi. Către ea se îndreaptă o barcă în care se află Trump”