Războiul din Ucraina face victime nevinovate: 352 de civili, inclusiv zeci de copii, au fost ucişi

Conflictul din Ucraina face victime multiple prinde militari, dar, din păcate, şi mulţi civili mor nevinovaţi. Situaţia s-ar putea complica şi mai mult după ce Vladimir Putin a ameninţat cu război nuclear.

28 feb. 2022, 06:07

Război în Ucraina. Un număr de 352 de civili au fost ucişi în Ucraina în urma invaziei ruse începută joi, a anunţat, duminică, Ministerul de Interne al Ucrainei, citat de CNN.

Cel puţin 14 dintre cei ucişi sunt copii, potrivit ministerului. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

UE a avertizat că Europa se confruntă cu o criză umanitară majoră, iar numărul persoanelor strămutate din cauza invaziei Rusiei ar putea fi mai mare de şapte milioane, informează BBC.

„Asistăm la ceea ce ar putea deveni cea mai mare criză umanitară de pe continentul nostru european în mulţi, mulţi ani”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar şi management al crizelor, într-o conferinţă de presă.

„În prezent, numărul estimat de ucraineni strămutaţi este de peste şapte milioane”, a spus el, citând estimări ale ONU.

Ninge în Vama Siret! Mii de refugiați ucraineni îndură gerul, aglomerația și foamea pentru ca, în cele din urmă, să fie în siguranță

El a spus că se aşteaptă ca aproximativ 18 milioane de ucraineni să fie afectaţi de conflict în termeni umanitari şi aproximativ patru milioane să fugă din ţară.

EXCLUSIV Răspunsul lui Victor Ponta, când fiica lui l-a întrebat dacă trebuie să plece din România: „Dacă Rusia atacă România, oricum va fi al Treilea Război Mondial. Unde să te duci, în junglă?”

„Chiar dacă acestea sunt estimări foarte aproximative, cifrele sunt uriaşe şi trebuie să ne pregătim pentru acest tip de urgenţă, care este de proporţii istorice”, a adăugat el.

Agenţia ONU pentru refugiaţi spune că numărul persoanelor care fug din Ucraina a ajuns acum la 368.000, mulţi fiind în Polonia, România, Ungaria, Moldova şi Slovacia.

Natalia, o mamă din Kiev: Am decis să nu plec, sunt cu fiica mea şi cu două pisici, urc şi cobor din adăpost 

Natalia, o mamă din Kiev, fostă jurnalistă, a vorbit pentru News.ro, despre decizia sa de a nu părăsi Ucraina, în pofida pericolului existent după invazia Rusiei.


Natalia este o mamă care a decis să nu părăsească ţara natală şi locuinţa din Kiev, în care trăieşte cu fiica sa şi cu cele două pisici. În cea mai mare parte a timpului stau într-un adăpost de la subsolul locuinţei şi, periodic, Natalia îşi face curaj să urce în locuinţă, unde încă are semnal la telefon. A fost jurnalistă, apoi a activat în structurile unui minister din Ucraina, după care s-a angajat la o companie privată.

”În prima zi, în 24 februarie când a izbucnit totul, a fost rău. Nu ştiam ce să facem, am reuşit să fac bagaje, dar am rămas pe loc. Am prieteni care nu au reuşit să treacă graniţele în 23-24 de ore. Spre Polonia şi Slovacia este mult mai greu să ajungi, iar poate spre Republica Moldova şi România mai uşor, dar eu am decis să rămân, până la urmă. Avem adăpostul jos, am dus-o pe fiica mea, iar eu urc şi cobor, acasă şi spre adăpost. Acasă sunt cele două pisici, iar în adăpost nu avem semnal. Dar am decis să rămân acasă”, povesteşte Natalia.

Spune că toţi compatrioţii săi au fost împietriţi de durere după invazia Rusiei, dar apoi au prins curaj aflând veşti despre eforturile armatei şi ale oamenilor de rând, în încercarea de a ţine piept situaţiei terifiante.
”Am mare încredere în ai noştri. Uneori e linişte, uneori mai sunt explozii, dar ne păstrăm calmul. Simţim sprijinul alor noştri, armată, politicieni, plus tot ce vedem din partea lumii, în afara Ucrainei. Am decis să nu părăsesc Kiev şi ţara, pentru că am văzut şi alte familii cu copii care au decis să rămână. Nu vrem să ne părăsim ţara şi casa. Am avut oportunitatea să plec, dar am decis să nu fac asta. Fiica mea e bine, a fost greu în prima zi când nu ştiam ce se întâmplă şi ce să-i spun, dar acum e mai bine. Nu ştim ce va urma, sperăm cu toţii că se va termina cât mai repede şi vom fi în siguranţă”, mai spune Natalia.

Ea se declară recunoscătoare pentru toate ofertele de sprijin primite din afara ţării, în cazul în care decide să părăsească Ucraina, dar consideră că locul său este, deocamdată, acasă, la Kiev.