Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Cum se vor desfăşura ostilităţile pe timp de iarnă. Ucraina este în avantaj

Occidentul grăbeşte transporturile de îmbrăcăminte de iarnă, echipamente, muniție de artilerie și sisteme de apărare împotriva dronelor către Kiev, în timp ce armatele ucraineană şi rusă se pregătesc pentru o perioadă lungă de bătălii în mijlocul noroiului și gheții, scrie politico.com.

24 oct. 2022, 12:33
Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Cum se vor desfăşura ostilităţile pe timp de iarnă. Ucraina este în avantaj

Atât Rusia, cât şi Ucraina au încercat să câştige avantaj înainte de instalarea frigului şi a îngheţului, dar Ucraina s-a mișcat mai repede încă din vară, având campanii rapide prin care au recucerit mii de kilometri de teritoriu. Acum avansează spre orașul strategic din sud, Herson, o zonă în care, foarte probabil, se vor da lupte brutale, deoarece obuzele de artilerie și gerul devin cei mai de temut dușmani pentru ambele tabere.

Cred că am văzut o schimbare reală în ultimele trei luni. Ucrainenii sunt pe picioarele lor și cu siguranță se simt pregătiți pentru campania de iarnă. Pachetele de donații care vor merge în Ucraina sunt foarte concentrate pe iarnă”, a declarat un oficial occidental.

La summitul NATO s-a discutat mult despre sprijinul care va trebui acordat Ucrainei pe perioada iernii. Marți, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a zburat la Washington, într-o vizită neanunțată pentru a se întâlni cu secretarul Apărării Lloyd Austin și cu personalul Casei Albe, iar un oficial înalt al apărării din Marea Britanie a spus că războiul de iarnă a fost pe ordinea de zi.

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă

Luptele pe timpul iernii se preconizează a fi foarte dificile, iar terenul înghețat și gerul pot afecta și voința trupelor – în special a unei armate de ocupație – a declarat reporterilor un alt oficial NATO de la Bruxelles.

Dacă lupți în acele condiții, dacă tancul tău se blochează mereu, dacă ești constant înfrigurat și ud, acest lucru afectează ceea ce am numi componenta morală a unei armate”, a declarat oficialul.

Citeste si Momentul prăbuşirii avionului de luptă al ruşilor, în Siberia, surprins de camerele VIDEO. Aeronava a căzut ca o piatră din cer, direct peste un bloc

Mai multe țări NATO au început deja să trimită echipamente de iarnă în Ucraina. Luna aceasta, Canada a anunțat donații de îmbrăcăminte de iarnă în valoare de 15 milioane de dolari, inclusiv 500.000 de geci parka, pantaloni, cizme și mănuși scoase din stocurile militare sau achiziționate de la companii canadiene.

Aliații spun că sunt pregătiți să ajute Kievul să reziste în iarna care stă să vină. Iar oficialii occidentali de vârf spun că Ucraina va continua să avanseze, scrie politico.com

Mă aştept ca Ucraina să continue să facă tot ce poate pe tot parcursul iernii pentru a-şi recâştiga teritoriul şi a fi eficientă pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin, la Bruxelles.

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, în următoarele săptămâni și luni, „sarcina noastră este să le dăm posibilitatea să desfășoare operațiuni semnificative pe tot parcursul iernii și să continuăm să le furnizăm totul, de la combustibil, îmbrăcăminte de iarnă, corturi până la arme și sisteme avansate“.

Ucrainenii, mai bine pregătiţi decât ruşii să facă faţă războiului dus pe timp de iarnă

Pe de altă parte, ruşii continuă să se retragă și chiar au început miercuri să evacueze până la 60.000 de civili pe malul estic al râului Nipru din Herson, o mișcare care ar putea face parte dintr-o retragere militară rusă mai mare din orașul cheie și din regiunea înconjurătoare. Retragerea Rusiei vine în timp ce dronele kamikaze de provenienţă iraniană lovesc ținte și infrastructură civilă, o campanie de teroare civilă care a deteriorat deja peste 30% din capacitățile de generare a energiei ale Ucrainei.

Citeste si Viktor Orban, cel mai dur discurs la adresa UE, de când a devenit premier: „Atacă Ungaria pe furiş. Va sfârşi ca URSS!”

Noua campanie rusă este în concordanță cu tactica Moscovei de a teroriza civilii, în timp ce trupele sale continuă să sufere înfrângeri. Rusia continuă să se confrunte cu provocări logistice și de susținere „semnificative”, iar acestea vor deveni din ce în ce mai grele pe măsură ce va veni iarna, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder.

Timpul este cu siguranță esențial atunci când vine vorba de valorificarea acestui lucru din punct de vedere operațional”, a spus el reporterilor. Dar Ryder a recunoscut că lunile de iarnă vor fi dificile și pentru ucraineni.

„Când te uiți la lucruri precum ploaie, zăpadă, noroi, impactul pe care îl are asupra terenului, cu siguranță va adăuga un alt nivel de complexitate unui câmp de luptă deja foarte dinamic”, a spus generalul.

Aceste probleme ar putea fi suportate mai greu de trupele rusești, adesea slab echipate, după cum arată videoclipurile cu recruți dormind pe câmpuri noroioase și încălzindu-se la focuri improvizate. Ruşii vor fi forţaţi să se bazeze pe liniile de aprovizionare pe care ucrainenii intenționează să le perturbe sau să le taie.

Obținerea de îmbrăcăminte de iarnă adecvată pentru trupele din prima linie va fi o provocare masivă pentru Moscova. Pe măsură ce din Herson se evacuează, iar militarii ruși abia antrenați și slab echipați încep să vină în Ucraina, războiul va intra într-o nouă etapă.

Aș spune că ucrainenii sunt mai bine pregătiți pentru asta și cu siguranță au motivația să facă față”, a spus oficialul occidental.