Războiul din Ucraina. Rușii blochează evacuarea civililor din Donețk. Cale ferată distrusă de bombardamente

Armata lui Vladimir Putin continuă să facă ravagii în Ucraina. Ruşii au bombardat o cale ferată din regiunea Doneţk, blocând evacuarea civililor.

07 apr. 2022, 21:42
Războiul din Ucraina. Rușii blochează evacuarea civililor din Donețk. Cale ferată distrusă de bombardamente

Războiul din Ucraina. Rușii blochează evacuarea civililor din Donețk, distrugând o cale ferată de lângă gara Barvinkove.

Războiul din Ucraina. Rușii blochează evacuarea civililor din Donețk

Un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate de lângă gara Barvinkove din regiunea Donețk a blocat plecarea a trei trenuri, care evacuau civili. Mii de oameni au rămas în gară, potrivit digi24. 

Citeşte şi Soldaţi ruşi interceptaţi când vorbesc despre uciderea civililor în Ucraina. Masacrul, parte a strategiei de război a ruşilor

Această cale ferată ar fi fost singura ieșire pe calea ferată controlată de partea ucraineană din zona de nord a regiunii Donețk.

Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva sa în estul Ucrainei cu scopul de a prelua controlul asupra întregului Donbas, potrivit ultimului raport privind situaţia de război al Înaltului comandament al armatei ucrainene, făcut public joi dimineaţă, în cea de-a 43-a zi a invaziei ruse în Ucraina, potrivit EFE.

„Eforturile principale ale ocupanţilor se concentrează în prezent pe pregătirea operaţiunii ofensive în estul Ucrainei, cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk”, se menţionează în raportul armatei ucrainene, care precizează, între altele, că trupele ruse continuă să fie active în direcţia Slobojanski (la sud de Zaporojie), Doneţk şi Tavria (tot în Zaporojie, dar mai la sud, aproape de Marea Azov).

Rusia a continuat să blocheze oraşul Harkov (nord-estul ţării) şi să efectueze bombardamente de artilerie, în timp ce în direcţia Doneţk şi în apropierea acestui oraş „ocupanţii au încercat, fără succes, să spargă apărarea trupelor noastre în zona localităţii Novotoşovskoe”.

La sud, Rusia „ia măsuri pentru restabilirea capacităţii de luptă a unităţilor sale”, în timp ce este acuzată de „utilizarea violenţei împotriva civililor în teritoriile temporar ocupate”, conform aceluiaşi raport.

„Populaţia din Mariupol este deportată cu forţa în districtele ocupate temporar din regiunea Doneţk”, potrivit acestui document.

Zilele viitoare vor fi „ultima şansă” pentru civili să evacueze estul Ucrainei, au avertizat joi autorităţile locale, pe fondul temerii privind o ofensivă majoră a armatei ruse în regiune, relatează AFP.

„Zilele următoare vor fi probabil ultima şansă de a pleca. Toate oraşele libere din regiunea Lugansk sunt sub focul inamic”, a atras atenţia pe Facebook guvernatorul acesteia, Serghei Gaidai, indicând că ruşii „sunt pe cale să taie toate căile posibile de ieşire”.

„Nu ezitaţi să plecaţi”, a spus el, după ce anterior a dat asigurări pe Telegram că autorităţile „nu vor permite un al doilea Mariupol”, cu referire la oraşul portuar din sudul Ucrainei asediat şi devastat de armata rusă de la sfârşitul lunii februarie.

Între timp, Adunarea generală a ONU a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri.

Proiectul de rezoluţie a fost iniţiat din cauza încălcărilor drepturilor omului de către Rusia. Consiliul Drepturilor Omului a exprimat „preocupări grave” referitoare la informaţiile despre „încălcări grave şi sistematice”, despre „abuzuri asupra drepturilor omului” şi „încălcări ale dreptului umanitar internaţional” comise de Rusia prin invazia militară în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Kuzmin, le ceruse statelor membre ONU să respingă proiectul de rezoluţie.

Citeşte şi Lovitură grea pentru liderul de la Kremlin: Putin şi-a „scurtat timpul la putere”