Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Letonia permite cetăţenilor săi să lupte în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut cetăţenilor din lumea întreagă să vină să ajute ţara sa cu arma în mână, iar solicitarea sa a avut ecou.

28 feb. 2022, 12:21

Război în Ucraina. Parlamentul leton a votat luni, în unanimitate, pentru a permite cetăţenilor săi să lupte în Ucraina, dacă îşi doresc asta, a anunţat instituţia, într-un comunicat dat publicităţii.

„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere acolo voluntar pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare de apărare, afaceri şi prevenire a corupţiei şi, totodată, cel care a elaborat legea.

Volodimir Zelenski, mesaj dur înainte de negocieri: „Salvaţi-vă vieţile şi plecați! Întreb mamele, copiii, tații din Rusia: mii de soldați de ai voștri au picat deja, pentru ce ați venit?”
Ucrainenii ajung la negocieri cu un elicopter polonez
Asta în timp ce Ucraina şi Rusia se pregăitesc să se aşeze, astăzi, la masa negocierilor. Discuţiile dintre delegaţiile ruse şi ucrainene vor avea loc la prânz, a declarat pentru Interfax şeful delegaţiei de la Moscova şi asistent prezidenţial, Vladimir Medinsky. Cei din delegaţia de la Kiev sunt pe cale să ajungă la locul discuţiilor la bordul unui elicopter polonez.

Cu câteva ore înainte, ministerul rus al Apărării a anunţat că Moscova a preluat controlul asupra întregului spaţiu aerian de pe teritoriul Ucrainei, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Criza din Ucraina. Negocieri cruciale în Belarus, în următoarele ore se decide soarta războiului. Poziţie neaşteptată a Rusiei!
Guvernul Lituaniei va cere Curţii Penale Internaţionale să investigheze „crimele de război” din Ucraina

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni, că va înainta o cerere procurorilor de la Curtea Penală Internaţională de a investiga „crimele de război şi crimele împotriva umanităţii din Ucraina”, potrivit Reuters.

„În fiecare zi sosesc dovezi noi, dar avem destule până acum pentru a depune cererea”, a declarat premierul lituanian, Ingrida Simonyte, într-o şedinţă televizată a cabinetului.