Războiul din Ucraina s-ar putea încheia. Discuţie la nivel înalt între SUA şi Rusia

Şeful Statului Major Interarme din SUA a vorbit cu omologul său din Rusia pentru prima dată de la începutul invaziei militare ruse în Ucraina.

19 mai 2022, 21:14
Războiul din Ucraina s-ar putea încheia. Discuţie la nivel înalt între SUA şi Rusia

Război în Ucraina. Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei SUA, a vorbit joi cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, aceasta fiind prima conversaţie între cei doi oficiali militari de la începutul intervenţiei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Comandantul NATO în România, despre cel mai negru scenariu: Trebuie să fim pregătiţi chiar de atac chimic sau nuclear
„Liderii militari au discutat despre numeroase subiecte preocupante din domeniul securităţii şi au stabilit să menţină deschise liniile de comunicaţii”, a declarat joi după-amiază colonelul Dave Butler, purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme din Statele Unite.

Vinerea trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerându-i un armistiţiu „imediat” în Ucraina şi evidenţiind importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între Statele Unite şi Rusia.

Ministerul rus al Apărării a transmis, potrivit agenţiei Interfax, că discuţia s-a referit la conflictul militar din Ucraina. „Au fost abordate subiecte de interes reciproc, inclusiv criza din Ucraina”, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova.

Biden, mesaj pentru intrarea Suediei în NATO

”Securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul NATO”, iar alianţa militară va deveni mai puternică odată cu aderarea Suediei şi Finlandei, având în vedere ”capacităţile sofisticate de apărare ale Stockholmului şi participarea în toate misiunile Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat premierul suedez Magdalena Andersson după întâlnirea cu preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, la Casa Albă. Ea a subliniat că Suedia va creşte cheltuielile în domeniul apărării, ajungând la 2% din PIB ”cât mai curând posibil” şi a dat asigurări că statul este pregătit să-şi asume ”responsabilitatea ca aliat”, potrivit CNN.

Scenariu spectaculos lansat de un oficial NATO: „Ucraina ar putea prelua Crimeea şi Donbasul”
”Agresiunea pe scară largă” a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la ”momentul decisiv” în care Suedia a solicitat aderarea la NATO, a declarat premierul suedez Magdalena Andersson, joi, la Rose Garden.

Guvernul suedez a ajuns la concluzia că ”securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul alianţei NATO”, decizie care are sprijinul majorităţii Parlamentului Suediei, a afirmat Andersson a spus ea în timp ce stătea alături de preşedintele american Joe Biden şi de Finlanda. Preşedintele Sauli Niinistö.