Scenariu spectaculos lansat de un oficial NATO: „Ucraina ar putea prelua Crimeea şi Donbasul”

Alianţa Nord-Atlantică nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase pe fronturile din Ucraina în următoarea perioadă, pregătindu-se mai degrabă pentru un război de uzură, un oficial al NATO precizând că scenariul este unul care ar putea avantaja Kievul.

19 mai 2022, 17:38
Scenariu spectaculos lansat de un oficial NATO: „Ucraina ar putea prelua Crimeea şi Donbasul”

Oficialul NATO a declarat pentru CNN că forţele armate ucrainene au arătat că sunt capabile să facă faţă atacurilor Rusiei, iar dacă această dinamică va putea fi susţinută, Ucraina ar putea chiar să recupereze din teritoriile ocupate de Rusia şi aliaţii ei separatişti, precum Donbas şi Crimeea.

„Cred că vom fi în impas pentru o vreme”, a spus oficialul NATO la CNN.

Potrivit acestuia, avantajul ar fi de partea Ucrainei, iar dezbaterile din cercurile NATO iau în calcul inclusiv posibilitatea ca autoritățile de la Kiev să recupereze Crimeea și Donbasul confiscat de Rusia și separatiști, în 2014.

”Cred că ar putea prelua Crimeea și Donbasul, da. Nu acum, nu curând, dar dacă pot continua lupta, cred că da”, a spus oficialul NATO.

Citeşte şi: Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporojie, dacă Kievul refuză să plătească curentul produs de centrala sub control rus

Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, iar observatorii internaţionali pun atitudinea pe seama faptului că ostilităţile nu merg prea bine pe front.

Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat: „Nu noi am aruncat în aer procesul de negocieri. Omologul ucrainean a făcut o pauză. De îndată ce îşi vor exprima dorinţa de a reveni la masa de negocieri, răspunsul nostru va fi evident pozitiv.

Ucraina nu va accepta o încetare a focului până când toate trupele rusești nu se vor retrage din țară, a declarat un consilier al președintelui ucrainean.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, care a fost implicat în mai multe runde de discuții cu Rusia, reflectă o poziție din ce în ce mai încrezătoare adoptată de Ucraina, anunță Sky News.

Citeşte şi: Vladimir Klitschko dezvăluie planul lui Putin: „Îi trebuie Ucraina, nu ucrainenii, de-aia ucide civili”