Războiul din Ucraina, ziua 83. Cel puţin 10 morţi la Severodoneţk, după bombardamentele ruşilor, bătălia de la Azovstal s-a încheiat, sute de luptători au fost evacuaţi

Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, aproape înconjurat de forţele Moscovei, a anunţat luni guvernatorul regiunii, Serhii Gaidai.

17 mai 2022, 08:56
Războiul din Ucraina, ziua 83. Cel puţin 10 morţi la Severodoneţk, după bombardamentele ruşilor, bătălia de la Azovstal s-a încheiat, sute de luptători au fost evacuaţi

Războiul din Ucraina, ziua 83. „Cel puţin 10 persoane au fost ucise. În prezent, este extrem de dificil să verificăm situaţia pe teren din cauza noilor bombardamente„, a declarat Serhii Gaidai pe Telegram, îndemnând locuitorii care nu au fugit să stea la adăpost.

Într-un mesaj anterior, guvernatorul avertizase în legătură cu lovituri de artilerie asupra Severodoneţk şi a oraşului său geamăn foarte apropiat, Lisiciansk, care au provocat incendii în cartiere rezidenţiale. „Severodoneţk a suferit lovituri foarte puternice”, a adăugat el, însoţindu-şi mesajul cu fotografii ale distrugerilor.

Guvernatorul regiunii învecinate Doneţk, Pavlo Kirilenko, a anunţat, la rândul său, că nouă civili au fost ucişi luni şi 16 răniţi în regiunea sa.

Primarul oraşului Severodoneţk, Oleksandr Striuk, a anunţat la 6 mai că localitatea este „încercuită aproape în totalitate” de forţele ruse şi separatiştii proruşi din Donbas, care încearcă să preia controlul total al regiunii.

Potrivit primarului, 15.000 de locuitori din totalul de 100.000 cât număra oraşul înainte de război au refuzat să plece.

Citeşte şi Rusia a rămas fără rezervişti şi se pregăteşte să angajeze mercenari pentru a compensa pierderile de soldaţi

Severodoneţk, unul dintre puţinele oraşe importante din Donbas aflate încă sub control ucrainean, la fel ca Lisiciansk, sunt situate la aproape 80 de kilometri est de Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean de când forţele separatiste proruse au preluat controlul asupra părţii de est a acestui mare bazin de cărbune în 2014.

În acelaşi timp, peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar.

La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar„, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse, a declarat ea într-o înregistrare video, precizând că mai târziu va avea loc „un schimb” de prizonieri.

Citeşte şi Război în Ucraina. Bombardamente intense luni seară, sirenele de război au sunat încontinuu


loading...
Partenerii noștri