Răzvan Burleanu: „Steaua ar avea drept de promovare în Liga I dacă ar deveni societate comercială sportivă pe acţiuni”

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a vorbit, miercuri, despre situaţia în care se află Steaua, care nu are drept de promovare în Liga 1, el precizând şi care sunt soluţiile pentru cluburile aflate într-o astfel de situaţie.

18 mai 2022, 19:35
Răzvan Burleanu: „Steaua ar avea drept de promovare în Liga I dacă ar deveni societate comercială sportivă pe acţiuni”

Transformarea echipei Steaua din club de drept public în societate comercială sportivă pe acţiuni, aşa cum prevede Legea Sportului, ar da dreptului echipei bucureştene să promoveze în Liga I, aceasta fiind o soluţie „foarte accesibilă”, consideră preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

„În 2020 am fost într-o comunicare constantă cu UEFA pe acest subiect, iar UEFA confirmă că trecerea unui club de drept public întru-un club de drept privat cu un an de zile înainte de promovarea în Liga I nu este o încălcarea regulamentului pentru competiţiile europene. Prin urmare, din 2020 încoace, corelat cu decizia din 2019, avem o anumită traiectorie predictibilă pentru toate cluburile de drept public care îşi doresc să ajungă la nivelul Ligii I.

Ca să concluzionez, soluţiile merg în două direcţii – prima direcţie, modificarea Legii Sportului, sau, a doua direcţie, transformarea clubului într-o structură de drept privat. Modificarea Legii Sportului se poate realiza printr-o procedură parlamentară sau printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dar odată promovat clubul în Liga I, afiliat la LPF, ar putea avea anumite dificultăţi în ceea ce priveşte licenţa UEFA, dacă pe parcurs îşi doreşte să se transforme din club de drept public în club de drept privat.

A doua direcţie, transformarea din club de drept public în club de drept privat, sub forma unei societăţi comerciale sportive pe acţiuni, reprezintă din punctul nostru de vedere o soluţie foarte accesibilă. Această soluţie reprezintă cea mai rapidă procedură, este legală, şi este cea care oferă o dezvoltare sustenabilă clubului. În 48 de ore s-ar putea realiza această trecere din club de drept public într-o societate comercială sportivă pe acţiuni, este o procedură legală. Regulamentul de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii Sportului prevede expres acest lucru. Articolul 56: ‘Cluburile sportive existente se pot transforma în societăţi comerciale sportive pe acţiuni în baza hotărârii Adunării Generale cu avizul federaţiei sportive naţionale şi cu respectarea dispoziţiilor legale în materie'”, a declarat Burleanu, miercuri, în conferinţa de presă de după şedinţa Comitetului Executiv al FRF, potrivit Agerpres.

El a precizat că şi în acest caz Ministerul Apărării ar rămâne acţionar unic al clubului Steaua.

„Un club de drept privat sub forma unei societăţi comerciale sportive pe acţiuni ar păstra Ministerul Apărării ca acţionar unic pe termen scurt, ceea ce ar continua această formă de finanţare pe care o avem şi astăzi, dar totodată ar oferi oportunitatea de finanţare şi de dezvoltare din piaţa privată pe termen mediu şi lung. Cam aşa vedem noi lucrurile în momentul de faţă. Dacă s-ar merge într-o asemenea direcţie, pe termen mediu ar fi mult mai uşor să fie aduşi parteneri din mediul privat. În momentul de faţă Legea Sportului prevede foarte clar cine se poate afilia la o liga profesionistă, iar o ligă profesionistă reprezintă asocierea cluburilor profesioniste de la acel nivel competiţional. În momentul de faţă, clubul împreună cu suporterii trebuie să meargă pe una dintre cele două direcţii de acţiune, modificarea Legii Sportului sau transformarea clubului într-o societate comercială sportivă pe acţiuni”, a completat Burleanu.

Citeşte şi: Sentinţă neaşteptată legată de palmaresul echipei Steaua. Gigi Becali, după decizia ICCJ: „Voi câştiga tot!”

Preşedintele FRF a făcut şi o cronologie a evenimentelor în ceea ce priveşte modificarea regulamentelor privitoare la dreptul de participare a cluburilor de drept public în Liga I.

„Federaţia Română de fotbal are această viziune de a încuraja sprijinul statului pentru fotbal, atât timp cât dezvoltăm fotbalul ca pe un fenomen social cu foarte multe valori sociale şi comunitare. Plecând de la această viziune, regăsim investiţii destul de mari din partea statului, atât în ceea ce priveşte infrastructura generală, infrastructura la nivel de copii şi juniori, dar şi diferite facilităţi fiscale. În 2011, statutul Federaţiei Române de Fotbal este modificat şi nu mai permite cluburilor de drept public să fie membre ale Federaţiei Române de Fotbal.

În vara anului 2014, statutul se modifică în urma unei consultări pe care am avut-o cu reprezentanţii FIFA pe acest subiect, permiţându-le cluburilor de drept public să fie afiliate Federaţiei Române de Fotbal. În 2019 Federaţia Română de Fotbal are o propunere de modificare legislativă, a legislaţiei sportive, astfel încât cluburile drept public să fie asimilate cluburilor profesioniste. Această propunere nu îndeplineşte însă o majoritate parlamentară, iar atunci Federaţia Română de Fotbal începe să iniţieze un set de intervenţii, de acţiuni, astfel încât să facilităm totuşi participarea cluburilor de drept public în competiţii la nivel naţional, respectând în acelaşi timp toate prevederile regulamentare la nivel internaţional.

În iulie 2019 Federaţia Română de Fotbal permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat, cu un an înainte de promovarea în Liga I. În asemenea situaţie avem FC Argeş, Gloria Buzău sau FC Braşov. Această decizie a Comitetului Executiv este atacată la TAS de către FCSB la vremea respectivă, chiar cu susţinere din partea LPF, unde am avut puncte diferite faţă de acest subiect. FRF însă câştigă la TAS. FCSB nu se opreşte şi merge în instanţele civile, unde Federaţia Română de Fotbal, în 2021, la Tribunalul Bucureşti câştigă. FCSB nu se opreşte, atacă face apel la această sentinţă, urmează să ne judecăm în toamnă acestui an, în septembrie 2022”, a mai spus Răzvan Burleanu.

Steaua a avut dreptul de a participa în play-off-ul Ligii a II-a, fără a i se permite să promoveze în Liga I, din cauza faptului că este un club de drept public, aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Steaua nu a avut voie nici să dispute cele două meciuri de baraj cu Chindia Târgovişte, deşi preşedintele FRF, în alte cazuri, a declarat răspicat că în orice competiţie primează meritul sportiv.

Citeşte şi: KO devastator! Lovitura care face înconjurul lumii! Și-a aruncat adversarul din ring VIDEO