Răzvan Cherecheș atrage atenția: Este posibil să nu ajungem niciodată la imunitatea de grup, din cauza tulpinii Delta

Răzvan Cherecheș vine cu un avertisment dur. Profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, atrage atenția că, din cauza gradului mare de contagiozitate a tulpinii Delta, este posibil să nu ajungem niciodată la imunitatea de grup.

08 aug. 2021, 21:19
Răzvan Cherecheș atrage atenția: Este posibil să nu ajungem niciodată la imunitatea de grup, din cauza tulpinii Delta

Răzvan Cherecheș atrage atenția.  ”Islanda are acum cel mai mare val de cazuri noi, deși are 93% din populație vaccinată. Islanda are un sistem superb de testare, anchete epidemiologice și izolare (este adevărat că populația este mică).Partea bună este că majoritatea covârșitoare a celor infectați au simptomatologie ușoară sau sunt asimptomatici și numărul de persoane internate la terapie intensivă este foarte mic.”, spune el.

Răzvan Cherecheș atrage atenția: Este posibil să nu ajungem niciodată la imunitatea de grup, din cauza tulpinii Delta

Acesta a declarat că infecțiile sunt mai rare la persoanele vaccinate.

”Proporțional, infecțiile sunt mai rare la cei vaccinați, dar suficient de multe pentru un val de infecții
ar trebui să începem să discutăm despre faptul că, datorită infecțiozității mari a tulpinii Delta, este posibil să nu ajungem niciodată la imunitatea de grup – partea bună este că prin vaccinare putem scădea masiv impactul pe sănătatea populației Date detaliate de incidență: https://covid.is/data”, a adăugat el.

Răzvan Cherecheș este profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La începutul anului, Cherecheș a deținut și poziția de consilier onorific al ministrului Sănătății, în perioada în care portofoliul acesta era ocupat de Vlad Voiculescu.În luna martie, el a anunțat că a demisionat din funcție. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, profesorul spune că a avut o experiență amară în această funcție.

”Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste)

Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu)” spunea, atunci, Cherecheș.

Citește și: Practică revoltătoare în țara noastră. Cum pot primi românii adeverința reală de vaccinare COVID, dar fără să facă vaccinul. Iată cât costă toată afacerea!