Răzvan Cherecheş, avertisment privind începerea şcolilor: „Se va accelera transmiterea comunitară şi peste o lună vom vedea o creştere a deceselor”

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, avertizează că după reluarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică, numărul de decese în rândul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 se va menţine unul ridicat.

05 nov. 2021, 17:10
Răzvan Cherecheş, avertisment privind începerea şcolilor: „Se va accelera transmiterea comunitară şi peste o lună vom vedea o creştere a deceselor”

Răzvan Cherecheş, avertisment privind începerea şcolilor. Profesorul în sănătate publică susţine că în România restricţiile care au rolul de preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2 au fost „aplicate cu jumătate de gură, cu jumătate de măsură” şi este de părere că, după reluarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică, numărul de decese din cauza coronavirusului se va menţine ridicat.

Răzvan Cherecheş, avertisment privind începerea şcolilor

„Imediat ce s-a introdus certificatul verde, a crescut numărul de vaccinări pe zi pentru că oamenii s-au temut de consecinţele restricţiilor. Din nefericire, faptul că a scăzut numărul de vaccinări zilnice arată că restricţiile nu sunt aplicate constant şi oamenii şi-au găsit modalităţi de a eluda, de a evita această restricţie.

Citeşte şi Răzvan Cherecheş, despre efectele vaccinului anti-Covid la femeile însărcinate: „Crește semnificativ protecția la infecție”

În plus, dacă de luni va începe şcoala faţă în faţă în condiţiile în care şcolile nu sunt pregătite pentru funcţionare faţă în faţă – nu avem ventilaţie, măşti nu se poartă peste tot (…), distanţare nu există şi testarea… încă sunt în proces de achiziţie teste în condiţiile în care ar fi trebuit achiziţionate din vară, ca să fie la începutul şcolii – deci fără îndoială că în oraşele şi în zonele unde va începe şcoala faţă în faţă se va accelera transmiterea comunitară şi înseamnă că peste o lună, undeva în decembrie, vom vedea o creştere a numărului de decese ca urmare a deschiderii şcolii”, a declarat profesorul Cherecheş vineri, într-o intervenţie la B1 Tv.

El este de părere că România va continua să se confrunte cu probleme legate de răspândirea coronavirusului până în primăvara anului viitor, în aprilie – mai, când se va încălzi vremea.

„Până atunci, vom fi tot în acest val pentru că, dacă s-ar fi luat măsuri ferme, ar fi scăzut rata de transmitere, ar fi scăzut numărul de cazuri noi, inevitabil în timp ar fi scăzut numărul de decese, după care posibil ca în ianuarie-februarie să fi reînceput creştere ca urmare a relaxărilor din perioada sărbătorilor. Dar, cum măsurile au fost aplicate cu jumătate de gură, cu jumătate de măsură, practic prelungim valul patru până în primăvară”, a mai precizat profesorul în sănătate publică.

Citeşte şi Răzvan Cherecheș vine cu vești proaste: „Valul 4 va fi mai mare decât celelalte. Iar noi nu facem nimic”

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 5 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 8.268 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Până astăzi, 5 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.693.532 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.020 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.