Răzvan Cherecheș, critici aprige la adresa ministrului Rafila din cauza măsurilor „iresponsabile şi populiste”: „Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”

Expertul în sănătate Răzvan Cherecheş a lansat o serie de atacuri voalate la adresa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care ar fi dispus măsuri ale căror consecinţe grave vor fi vizibile în ianuarie.

09 dec. 2021, 07:50
Răzvan Cherecheș, critici aprige la adresa ministrului Rafila din cauza măsurilor „iresponsabile şi populiste”: „Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”

Profesorul Răzvan Cherecheş este de părere că măsurile de relaxare adoptate înaintea sărbătorilor reprezintă „o abordare nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice„. Totodată, el critică propunerile ministrului Sănătăţii referitoare la implementarea certificatului verde.

Domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atuncea când situaţia se va agrava„, a spus Răzvan Cherecheş, într-o intervenţie la Digi24.

Răzvan Cherecheş acuză abordarea populistă a măsurilor de relaxare

Expertul este de părere că măsurile de relaxare sunt „iresponsabile” şi pur populiste şi că acestea vor avea drept consecinţă o creştere accelerată a numărului de cazuri la începutul anului viitor.

Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acuma, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată.

Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt, au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie„, a completat expertul.

Citeste si Alexandru Rafila face anunțul momentului despre vaccinarea obligatorie: „Și-a demonstrat eficiența”

Răzvan Cherecheş contestă modul de implementare a certificatului verde propus de Rafila

Referindu-se la propunerile privind implementarea certificatului verde, profesorul Cherecheş este de părere că acesta „a fost transformat într-o glumă” de către autorităţi.

Creşterea trei săptămâni consecutive… este ca şi cum ai zice: ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii. E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atuncea când situaţia se va agrava. E ca şi cum ai zice nu ai voie să previi cancerul decât după ce ai făcut cancer”, a explicat Răzvan Cherecheş pentru sursa citată.

Citeste si Octavian Jurma: Valul Omicron va fi unul al copiilor şi tinerilor în România

Reamintim că Alexandru Rafila a propus implementarea certificatului verde doar în anumite perioade, pentru toate tipurile de activităţi, şi anume atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere „susţinută” a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă, dar depinzând de trend. Totodată, potrivit propunerii ministrului, s-ar renunţa la certificat în perioadele în care incidenţa ar începe să scadă trei săptămâni consecutiv.