Răzvan Cherecheş: Şcoala ar trebui să continue online de luni. Decizia oficială se anunţă vineri

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că şcoala va începe în 8 noiembrie, dar vineri se va anunţa în ce fel se vor susţine cursurile, în urma consultărilor cu autorităţile sanitare.

03 nov. 2021, 16:41
Răzvan Cherecheş: Şcoala ar trebui să continue online de luni. Decizia oficială se anunţă vineri

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, afirmă că decizia corectă din punct de vedere epidemiologic ar fi ca școala să înceapă online, pe 8 noiembrie.

Ce şcoli rămân ÎNCHISE luni, 8 noiembrie, la terminarea vacanţei. Anunţul ministrului Educaţiei

Ce spune Răzvan Cherecheş:

Săptămâna viitoare începe școala + ratele de vaccinare sunt mici în rândul copiilor
utilizând metode de protecție suprapuse, în unele zone din SUA școala față în față a fost organizată cu rată mică de transmitere:

1) măști
2) igiena mâinilor (cu apă și săpun/dezinfectant)
3) distanțare (2 metri)
4) ventilație corespunzătoare sau activități în aer liber
5) testare săptămânală a copiilor și personalului școlar
6) evaluare zilnică a simptomelor
7) dezinfecția suprafețelor (acum știm că transmiterea de pe suprafețe este foarte puțin probabilă – această măsură poate fi sărită)
studiul este din perioada pre-vaccinare (adevărat, și pre-delta)
în condițiile actuale (transmitere masivă intra-comunitară), școala ar trebui să continue online de luni (Ministerul Educației nu a asigurat testarea și ventilația), a scris Răvan Cherecheş pe Facebook.

EXCLUSIV | Daniel Funeriu spulberă Guvernul pentru că a închis şcolile şi a trimis elevii în online. „E rezultatul triumfalismului prostesc din vară. Efectele pe termen lung vor fi grave. Online-ul e foarte bun pentru meditații”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că şcolile vor publica rata de vaccinare în rândul personalului unităţii de învăţământ, considerând că părinţii trebuie să ştie acest lucru.

În zonele în care de luni 8 noiembrie va începe școala față în față vom vedea creșteri semnificative în 2-3 săptămâni, din nefericire.

„Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. (…) Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom vedea care va fi modul de deschidere a şcolilor în data de 8 noiembrie, având ipoteza de bază a prezenţei fizice”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic.

Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile”, a adăugat ministrul.

Cîmpeanu a precizat că elevii din învăţământul gimnazial şi liceal ar urma să reînceapă şcoala, după vacanţa de iarnă, în 3 ianuarie, iar grădiniţele şi învăţământul primar pot începe în 10 ianuarie,

Întrebat la ce rată de incidenţă vor putea fi deschise şcolile, Cîmpeanu a replicat: „Este singura întrebare la care nu am un răspuns. Vom semna aceste reglementări pe 5 noiembrie, depindem de autorităţile sanitare”.