Răzvan Cuc: multe companii străine care au câștigat lucrări de infrastructură în România au beneficiat de „bani nemunciţi”

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri, la Sucevița, că foarte multe companii străine care au câștigat lucrări de infrastructură în România au beneficiat de "bani nemunciți" de la statul român.

29 sept. 2017, 14:54
Răzvan Cuc: multe companii străine care au câștigat lucrări de infrastructură în România au beneficiat de „bani nemunciţi”

El a susținut că antreprenorii străini au încheiat contracte defavorabile statului român, care le-au permis acestora să solicite sume suplimentare foarte mari.

„S-au încheiat foarte multe contracte care au fost defavorabile statului, în sensul că pe lângă sumele care au fost acordate în contracte, s-au făcut foarte multe dispute și s-au luat bani, aș spune, nemunciți de către anumiți antreprenori străini de la statul român”, a afirmat Cuc.

Ministru Transporturilor spune că, pentru a evita noi litigii cu firmele de construcții, dar și plata unor despăgubiri către acestea, a luat măsura modificării unor acte normative, astfel încât posibilitatea juridică a firmelor de a solicita despăgubiri sau majorări ale contractelor să nu mai existe.

„În acest sens, am venit și cu soluția pe toate proiectele noi pe care le-am lansat în acest an, și aici aș face referire la proiectele Pitești-Craiova, Pitești-Sibiu, proiecte de infrastructură mare, prin care am modificat ordinul de ministru, am anulat posibilitatea firmelor de a face aceste dispute. De azi înainte nu se vor mai face aceste dispute. Pe de o parte, statul a fost prejudiciat de foarte mulți bani și în al doilea rând, nici nu s-au continuat lucrările de investiții așa cum a trebuit. Lucrările au stagnat până când s-au soluționat aceste dispute. Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a adăugat ministrul, conform Agerpres.

Răzvan Cuc recunoaște că reacția companiilor străine față modificările normative a fost una negativă, însă a dat asigurări că statul „acționa în consecință față de acești antreprenori care sunt foarte neserioși”.

„Am primit un recul foarte puternic din partea firmelor de construcții și o anumită firmă chiar și-a propus să coalizeze toate firmele străine și să facă o plângere în contencios pentru a mi se anula ordinul și noi vom acționa în consecință față de acești antreprenori care sunt foarte neserioși și au înțeles greșit relațiile cu statul român atunci când vine vorba de autostrăzi”, a mai spus Cuc.

Declarațiile lui Cuc vin la scurt timp după ce președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a afirmat că statul român sau companiile de stat pierd sute de milioane de euro în urma contractelor cu firmele private, în special străine. În opinia lui Dragnea, procurorii ar trebui să investigheze aceste cazuri, nu modul în care care Guvernul emite hotărâri.

”Eu cred, părerea mea, că procurorii, printre două-trei hotărâri de guvern pe care le investighează, care sunt și legale, poate ar trebui să investigheze și de ce statul român, prin diverse companii de stat, trebuie să plătească unor firme private, în general străine, sute de milioane de euro. Și în baza unor hotărâri judecătorești să vadă cum reușim noi în România și pe autostrăzi și pe căi ferate să nu facem lucrări, dar noi să plătim. Și asta nu e o situație de astăzi, ci s-a strâns în ani. O să aveți toate aceste informații doar pentru CFR SA”, a spus Dragnea.