RBS şi Lloyds vor încerca miercuri să atragă 15 miliarde euro de la BCE

Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds Banking Group, bănci britanice parţial naţionalizate, vor accesa miercuri operaţiunea de refinanţare pe trei ani a Băncii Centrale Europene (BCE) pentru suma totală de 15 miliarde euro, potrivit Financial Times (FT).

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 12:12
RBS şi Lloyds vor încerca miercuri să atragă 15 miliarde euro de la BCE

Ambele grupuri au indicat anterior că operaţiunea derulată pentru prima dată în decembrie de BCE este foarte atractivă ca variantă de refinanţare datorită dobânzii reduse, de doar 1%.

În decembrie, 523 de bănci au absorbit 489 miliarde euro în cadrul operaţiunii.

Media estimărilor analiştilor anticipează participarea unui număr mai mare de bănci la a doua operaţiune de refinanţare pe trei ani, care va avea loc miercuri, sistemul urmând să primească o injecţie de 500 miliarde euro.

Unii analişti au menţinut estimările iniţiale, indicând că suma atrasă de bănci s-ar putea ridica la 1.000 miliarde euro.

Niciuna dintre cele două bănci britanice nu a comentat privind suma pe care vrea să o refinanţeze prin facilitatea BCE.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru FT că Lloyds, care nu a accesat în decembrie operaţiunea pe trei ani, va încerca să atragă miercuri 10 miliarde euro.

RBS, care a luat 5 miliarde euro la licitaţia din decembrie, vrea să obţină miercuri o sumă similară, au declarat surse bancare.

Apetitul băncilor britanice pentru bani de la BCE concide cu încheierea programelor Băncii Angliei de sprijin pentru refinanţarea instituţiilor de credit. Schema specială de lichiditate a Băncii Angliei, care a finanţat 30 de bănci şi cooperative bancare cu un total de 185 miliarde lire, a luat deja sfârşit, iar schema de garantare a creditelor şi obligaţiunilor este în curs de desfiinţare.