RCA 2023. Veşti proaste pentru şoferi, cu cât se vor scumpi poliţele

Polițele RCA de asigurare se vor scumpi și în 2023 ca urmare a falimentului City Insurance. Cât vor plăti românii de anul viitor.

16 dec. 2022, 20:06
RCA 2023. Veşti proaste pentru şoferi, cu cât se vor scumpi poliţele

RCA 2023. Tarifele la poliţele de asigurări generale și la polițele RCA vor crește și anul viitor, ca urmare a falimentului City Insurance. Potrivit ASF cotele de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor cresc de la 2,5% până la 4% în ianuarie 2023.

Precedenta majorare a contribuţiilor plătite de asigurători la FGA a fost în 2 februarie 2022, când ASF a adoptat norma care a crescut contribuţiile de la 1% la 2,5%, în timp ce contribuţiile din zona asigurărilor de viaţă au rămas la nivelul iniţial de 0,4%, scrie Ziarul Financiar.

Schimbări majore la RCA. Cum se calculează poliţele în funcție de vârsta șoferului, mașină și reşedinţă

RCA 2023. Proiectul de normă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind creşterea contribuţiilor datorate de asigurătorii care activează pe zona asigurărilor generale la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5%, la 4%, în urma efectelor falimentului City Insurance, a fost adoptat, urmând ca începând din ianuarie 2023 acesta să intre în vigoare.

Prin urmare, românii vor trebui să scoată cel puţin 100 milioane de euro din buzunar pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance, potrivit estimărilor ZF de la finalul lunii noiembrie 2022.

Poliţe RCA mai scumpe pentru români. ASF a schimbat regulile din septembrie

Această modificare a cotei contribuţiei pe care asigurătorii o vor avea de plătit la FGA inevitabil va veni şi cu o majorare a preţului poliţelor, incluzând creşterea tarifelor la poliţele RCA.

Contribuţiile pe care companiile de asigurări le plătesc lunar la FGA se regăsesc în preţurile practicate la produsele de asigurare.