Reacţia lui Dan Barna după ce a fost înfiinţat DNA-ul pădurilor. „Victorie pentru mediu!”

Dan Barna, liderul USR, a anunţat, miercuri, că înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu (DNA-ul pădurilor) reprezintă o "victorie pentru mediu". În cadrul instituţiei vor lucra procurori specializaţi, poliţişti şi experţi care se vor ocupa exclusiv de combaterea infracţiunilor împotriva mediului.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 12:56
Reacţia lui Dan Barna după ce a fost înfiinţat DNA-ul pădurilor. „Victorie pentru mediu!”

Reacţia liderului USR vine în contextul în care deputaţii au votat în favoarea înfiinţării Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu (DNA-ul pădurilor).

„Victorie pentru mediu! Camera Deputaţilor a votat pentru înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu (DNA-ul pădurilor). DIIM este un proiect USR şi reprezintă o schimbare majoră de paradigmă în raportarea statului român la problemele de mediu”, a scris Dan Barna într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

Barna a enumerat mai multe motive pentru care crearea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu este importantă: „pierdem anual un miliard de euro doar de pe urma furturilor din păduri; 25.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an urmare a unor afecţiuni generate de poluarea aerului; riscăm sancţiuni de sute de mii de euro zilnic dacă vom continua să nu facem nimic pentru a curăţa aerul pe care îl respirăm”.

„DNA-ul pădurilor va avea la dispoziţie procurori specializaţi, agenţi de poliţie şi experţi care se vor ocupa exclusiv de combaterea infracţiunile împotriva mediului”, a explicat Barna.

Potrivit News.ro, USR a anunţat pe 27 aprilie că proiectul său privind înfiinţarea unui „DNA al pădurilor” a fost inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor, la solicitarea preşedintelui USR, Dan Barna.

„Spre deosebire de alte proiecte de lege ajunse la Parlament şi, teoretic, motivate de grija pentru pădurile României, iniţiativa USR, dacă va fi adoptată, va reprezenta o schimbare radicală în atitudinea statului faţă de acest subiect. Vom avea procurori specializaţi pe infracţiuni de mediu, poliţişti dedicaţi acestor teme şi specialişti care să lucreze împreună cu primele două categorii astfel încât să putem scoate România de pe lista ţărilor unde nu se face nimic pentru mediu”, a explicat Dan Barna.

STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Legea va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Ce se întâmplă cu amenzile