Reacţia MApN la posibila achiziţie a sistemului de apărare Iron Dome, din Israel. „În cadrul investiţiilor de peste 100 milioane de euro este inclus și programul Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”

Ministerul Apărării Naţionale a răspuns la solicitarea G4Media cu privire la informaţia apărută în presa israeliană că România ar putea fi prima ţară din lume care achiţionează sistemul de apărare Iron Dome.

23 sept. 2022, 09:40
Reacţia MApN la posibila achiziţie a sistemului de apărare Iron Dome, din Israel. „În cadrul investiţiilor de peste 100 milioane de euro este inclus și programul Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”

MApN a confirmat interesul pentru sistemele de apărare israeliene, achiziţiile fiind cuprinse într-un program de investiţii în valoare de peste 100 de milioane de euro. Fără să facă nicio referire la sistemul antibalistic israelian Iron Dome, MApN a răspuns doar că în cadrul programelor de înzestrare a Armatei Române există și intenția achiziționării unui „sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, categorie în care se încadrează și Irom Dome:

În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”. Fondurile pentru finanțarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfășurare a achizițiilor”, este răspunsul oferit de MApN, la solicitarea G4Media.

Citeşte şi Haaretz: „România poate deveni prima din Europa care cumpără sistemul Iron Dome, din Israel”

Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, spunea într-un interviu de acum câteva luni: „Ne preocupă să inițiem programul SHORAD/VSHORAD, adică a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Până la inițierea acelui program avem sistemele noastre Kub și Osa pe care le menținem în continuare în serviciu”.

Sistemele VSHORAD/SHORAD sunt folosite, mai ales prin mobilitatea lor, pentru apărarea aeriană a unui obiectiv, a unei unități sau pentru apărarea în teren, iar România în momentul de față stă deficitar la acest capitol.

Citeşte şi În plin război la graniță, Ministerul Apărării vrea să mute un radar care apără Deveselu, ca să-și facă Lidl depozit