REACŢIA ministrului Educaţiei după ce o elevă a fost grav rănită la ora de sport ţinută pe holul şcolii

O elevă de clasa a 8-a a ajuns la spital după ce s-a lovit puternic la cap în timpul orei de sport, care se ţinea pe holul instituției. Fata susţine că a fost împinsă chiar de profesorul de educaţie fizică. În urma incidentului, eleva nu mai vede bine. Ministerul Educaţiei a cerut deschiderea unei anchete pentru a stabili cum s-a întâmplat totul. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a apreciat că "atunci când incidentele se petrec în curtea şcolii, scuzele din partea unităţii de învăţământ nu prea se mai justifică". El a precizat că va face public raportul pe acest caz.

RomaniaTV.net
03 dec. 2014, 09:02
REACŢIA ministrului Educaţiei după ce o elevă a fost grav rănită la ora de sport ţinută pe holul şcolii

„(…) Cazul de la Duca trebuie privit pe de o parte individual, trebuie văzut în ce măsură profesorul nu a respectat procedurile, şi trebuie privit instituţional, în ce măsură şcoala nu a respectat procedurile, pentru că dacă de la nivelul conducerii unităţii de învăţământ i s-a spus profesorului să nu mai facă ora de educaţie fizică în sala x şi să facă pe hol, deja responsabilitatea se ridică şi la nivelul conducerii unităţii de învăţământ. (…) Atunci când incidentele se petrec în curtea şcolii, scuzele din partea unităţii de învăţământ nu prea se mai justifică. Aştept raportul de la Şcoala Duca şi când îl vom vedea, o să îl facem public”, a afirmat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, miercuri, înainte să participe la un workshop internaţional pe tema monitorizării copiilor aflaţi în afara sistemului educaţional şi a celor cu risc crescut de abandon.

El a arătat că multe dintre unităţile de învăţământ din România, din dorinţa de a a avea ore numai dimineaţă, au comasat activitatea în această parte a zilei.

„Sunt multe unităţi de învăţământ în România care, din dorinţa de a avea ore numai de dimineaţă, pur şi simplu au comasat activitatea în prima parte a zilei, urmând ca, în a doua parte a zilei, şcoala să fie mai liberă. Nu ştiu dacă este cazul la Şcoala Duca din Bucureşti, dar vă spun din drumurile pe care le-am făcut prin ţară şi din situaţiile care mi-au fost prezentate. Anul trecut, am pus pe site un raport privind impactul clasei pregătitoare pe diferite componente, inclusiv această problemă a spaţiilor utilizate. Raportul arăta exact câte săli de sport sau laboratoare au fost desfiinţate pentru a fi introdusă clasa pregătitoare”, a explica ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte infrastructura educaţională, Pricopie a susţinut că, pe exerciţiul financiar european 2014-2020, România poate utiliza peste 400 de milioane de euro.

O elevă de 13 ani s-a accidentat marţi la Şcoala I. G. Duca din Capitală în timpul orei de sport care se desfăşura pe holul unităţii de învăţământ. Potrivit România TV, eleva de 13 ani le-a spus părinților că profesorul de sport a obligat-o să facă un exercițiu, şi, pentru că nu a vrut, acesta a împins-o. Fata s-a dezechilibrat şi s-a lovit la cap. Fata a fost transportată de urgență la spitalul Bagdasar Arseni. Ea spune că nu mai vede clar. Medicii i-au făcut mai multe analize amănunţite pentru a vedea dacă are lovituri puternice la cap. Starea elevei este acum stabilă, însă fata va mai rămâne internată în spital, pentru a fi sub supravegherea medicilor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a solicitat marţi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti declanşarea „rapidă” a unei anchete administrative, pentru a clarifica situaţia de la Şcoala ‘I. G. Duca’ din Bucureşti.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat şi a decis constituirea unei comisii de cercetare, în urma incidentului înregistrat marţi la Şcoala „I.G. Duca” în timpul orei de educaţie fizică, soldat cu accidentarea unei eleve.